Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: De overheid is de vijand

 

Jacob Spoelstra

Ik moest van de week spreken op een bijeenkomst waar iemand van de politie en iemand van Bits of Freedom ook spraken. Zij hadden een discussie die in het kort hier op neerkwam: de politie wil alles kunnen aftappen van het internet en Bits of Freedom heeft liever dat de overheid überhaupt niet op het internet komt. Ik merk bij dit soort discussies altijd dat veel mensen de overheid zien als vijand. Als dat zo is, dan moet je bij de volgende verkiezingen eens een keer een fatsoenlijke overheid kiezen.

In een goed werkende democratie mag je uitgaan van de goede intenties van de overheid. Net zoals je ervan uit mag gaan dat jouw huisarts het beste met je voor heeft. Als mijn huisarts mij vraagt om me uit te kleden, ga ik er ook van uit dat hij dat niet vraagt omdat hij mij zo graag in een onderbroek ziet. Soms moet je bepaalde rechten opgegeven om er iets anders voor terug te krijgen. Gezondheid of veiligheid bijvoorbeeld.

Tanden kwijt

Zo ben ik fel tegen martelen. Het is onmenselijk en hoort niet in een beschaving thuis. Maar ik vraag me af, als ooit mijn kinderen iets overkomt. Dat ze bijvoorbeeld ontvoerd worden en we een verdachte hebben die weet waar mijn kinderen zijn. Dan vraag ik het één keer netjes en daarna is hij zijn tanden kwijt. Ik ga dan heus niet het ‘je bent niet tot antwoorden verplicht’-riedeltje afdraaien. Nee, dan is het, je hebt het recht op één telefoontje en als ik jou was zou ik naar je tandartsverzekering bellen, want nu verstaan ze je nog!

De grote vraag is: wie is je vijand? Angela Merkel wist allang dat ze afgeluisterd werd door de Britse en Amerikaanse inlichtingendienst. Hoe ze dit wist? Van haar eigen inlichtingendienst die de Britse en Amerikaanse inlichtingendienst weer afluisteren. Mag dat? Nee, maar het is soms wel nodig.

Hard lachen

Tot slot nog even dit. Mensen die mij kennen, weten dat ik niet zo snel iemand zou slaan. Zodra ik één keer sla, heb ik een gebroken pols. Ik ben niet zo breed, daarom moet de dokter ook altijd zo hard lachen als ik in mijn onderbroek sta.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4929341). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.