Managed hosting door True

Van Vliet: Het nieuwe werken werkt je tegen

 

Ik ben er in getrapt. Drie jaar geleden hadden ze me wijsgemaakt dat door het nieuwe werken (hnw) alles veel makkelijker zou worden. Niets daarvan, hnw lijkt een ongemakkelijke hype te worden.

Zo moet ik als echte ambtenaar (zij het tijdelijk) vanzelfsprekend regelmatig naar Den Haag en vertoef daarom vaak businessclas in de trein. Laatst had ik mijzelf lekker genesteld in een stiltecoupé met m’n tablet op schoot. Kwam ik er ineens achter dat ik vergeten was in te checken. Vervolgens moest ik als een gek weer de trein uit om dit alsnog te doen. Toen ik hijgend terug kwam, was m’n plaats door een ander ingenomen en de coupé vol.

Hetzelfde gebeurde aan het einde van de dag toen ik met een collega een hapje ging eten in Utrecht. Met hem zou ik weer terug rijden naar huis. Tijdens het hoofdgerecht schoot me te binnen dat ik was vergeten uit te checken. Van de stress heeft me het toetje me niet meer gesmaakt en moest ik weer terug naar het station.

En wat dacht je van de mobiele telefoon? Weliswaar hebben alle medewerkers van veel organisaties steeds meer een mobieltje. Daarbij hebben ze de mogelijkheid voor 'chose' of 'bring your own device'. Leuk zo’n telefoon van de zaak, maar het grootste probleem blijft echter de bereikbaarheid. Als ik bel met een college van de provincie, voelen we ons beiden niet op ons gemak omdat we allebei met ons hoofd tegen het raam moeten staan. Raar gezicht voor de bezoekers van het stadhuis als ze al die ambtenaren met hun hoofd tegen het glas gedrukt zien staan. Steunzenders schijnen de oplossing te zijn, voorlopig zie ik die nog niet.

Prettig van die smartphones is dat je alle boodschappen overal kunt lezen. Daarmee bedoel ik dus de Facebook-berichten, tweets van meerdere accounts, smsjes, whatsappjes en mails. Dit gaat om enkele honderden berichten per dag. Als ik eens op een maandagmiddag een lange vergadering heb zonder dat ik de devices mag raadplegen duurt het weer tot het weekend voordat ik de achterstand heb ingehaald.

We mogen wel uitkijken dat hnw ons niet op alle fronten gaat tegen werken. Afgezien van mijn overwerk om alle berichten in de avonduren en het weekend bij te lezen, hoor ik steeds meer klachten over sociale media, het is bijna verworden tot a-sociale media.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4699603). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Naar mijn idee heeft bovenstaand verhaal weinig te maken met 'het nieuwe werken'. Hnw is juist een filosofie om de geschetste problematiek tegen te gaan, en om op een comfortabele manier vanaf willekeurige plaatsten te kunnen werken. Eventueel bijplaatsen van gsm access points op kritische plaatsen hoort daar een onderdeel van te zijn. Dat hnw iets te maken heeft met social media is een misvatting, net zoals de vaak veronderstelde noodzakelijke connectie met 'de cloud' dat is. Hnw is prima mogelijk met servers in eigen beheer op een zelfgekozen plek.

Teveel social media is iets wat je jezelf aandoet, en wat natuurlijk 100 procent niet verplicht is. Ook de noodzaak om gebruik te maken van het openbaar vervoer heeft niets met het nieuwe werken te maken. Als je vergeet om in en uit te checken met je (werkelijk walgelijke!, maar dat is een ander verhaal!) OV kaart kun je daar moeilijk hnw daarvan de schuld geven...
Als bovenstaand verhaal toch over hnw gaat, dan gaat het om een heel erg mislukt project.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.