Managed hosting door True

Van Vliet: Uit het web

Zo’n kleine vijftien jaar geleden werkte ik samen met een ondernemer die zijn bedrijf InhetWeb had genoemd. We beleefden in die tijd boeiende avonturen, zoals het integraal plaatsen van de eerste dagvaarding op internet. Het gerenommeerde advocatenkantoor uit Rotterdam ging helemaal uit z’n dak, maar ontbeerde de kennis om ons te stoppen. Ook brachten we destijds verschillende politici live op het net, zoals de toenmalige minister-president Wim Kok, overigens zonder muis.

Ook in mijn communicatieadviespraktijk stimuleerde ik de afgelopen vijftien jaar het gebruik van internet. Maar ik denk dat het na zo'n lange periode pluggen van internettoepassingen wel eens tijd wordt dat we nadenken over de nadelen van het internet. Natuurlijk zal het u niet verbazen dat ik na mijn vorige column over cybercrime, die zelfs door het landelijke tv-programma Nieuwsuur werd opgemerkt, aandacht vraag voor de risico's van internet.

De nadelen van internet gaan niet alleen over webcriminelen. Wat dacht u bijvoorbeeld van it-dienstverlener Atos dat zijn volledige e-mailverkeer wil schrappen. Computable meldde dit streven al begin 2011, maar Atos kondigde afgelopen maand een versnelling aan van dit plan. Het wil binnen achttien maanden een 'zero e-mailbeleid'. Volgens de baas van Atos zijn werknemers onnodig veel tijd kwijt aan het verwerken van e-mail; slechts 10 procent van de mails is belangrijk. Hij wil daarom dat zijn 74.000 werknemers, verdeeld over 42 landen, een lege inbox nastreven. Hij geeft zelf het goede voorbeeld door geen e-mailadres te hebben. Hij vindt dat als mensen iets willen zeggen, ze hem maar moeten bellen of een tekstbericht sturen.

En wat te denken van de maatschappelijke gevolgen van internet? Er is een steeds grotere groep mensen, vooral jongeren, waarbij het internet (social media) hun sociale leven beheerst. Jongeren die afkickverschijnselen vertonen wanneer ze een halfuur niet bij hun Facebook, Twitter, MSN of mail kunnen. Mensen die er voor gestudeerd hebben noemen dit ook wel ‘infobesitas'. Weliswaar is infobesitas nog niet officieel erkend als verslavingsstoornis, hulpverleners worden steeds meer geconfronteerd met een generatie die leidt aan slapeloosheid en angst- en concentratiestoornissen.

Ik ben benieuwd wanneer de eerste pleisters tegen online verslaving in de apotheek liggen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4357102). © Jaarbeurs IT Media.
?

 
Lees meer over:
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×