Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Geld belangrijkste argument

 

Geld is vaak het belangrijkste argument om uit te besteden. Zo ook bij de omstreden uitbesteding van ict bij de gemeente Groningen. Tenminste, het argument wat ik voornamelijk hoor is: het bespaart vijf miljoen euro. Maar we hebben het over het uitzoeken van wie je beste ict-partner is.

Bij de keuze voor een partner ga je vaak niet voor de voordeligste. Ik ken weinig mannen die de vraag ‘Waarom ben je met haar getrouwd?’, beantwoorden met ‘Oh, ze was de voordeligste’. Of om een vriend van mij te citeren: ‘Een Skoda is ook voordeliger dan een Audi, maar dan rij je wel voor lul.’

Groningers

Soms kun je beter iets extra betalen. Als er één volk is die dat zou moeten snappen, dan zouden dat de Groningers moeten zijn. Groningers roepen altijd ‘er gaat niks boven Groningen’, maar er zit ook niks meer onder Groningen. Waarom? Omdat we al het aardgas eruit hebben gehaald. Dit was volgens de VVD namelijk voordeliger dan het daar te laten zitten. Natuurlijk, de grond gaat dan wel af en toe trillen en je kun elk half jaar je muren opnieuw stuken, maar dat kun je natuurlijk weer uitbesteden aan Polen. Dat is voordeliger.

Kies je bij een cruciaal bedrijfsmiddel op basis van kosten of kijk je ook naar zaken als service, technologische mogelijkheden, nieuwe ontwikkelingen of beheer? In veel andere branches is uitbesteden vaak duurder, maar kiest men er toch voor omdat het wordt gedaan door deskundige mensen. Zo besteed ik het knippen van mijn haar uit. Dat is veel duurder dan als mijn vrouw het zou doen, maar ze doen het ook veel beter. Daarbij vind ik het nogal gênant dat je met zo’n theedoek om je nek in de keuken stil moet zitten, terwijl je eigen vrouw een scheve pony knipt. Zo moet je ook naar ict kijken. Kan ik het zelf doen of zijn er partijen die veel meer deskundigheid hebben?

Hulpmiddeltje

Oh, en mocht je willen weten of het uitbesteden echt goedkoper is dan het zelf doen, dan heb ik een hulpmiddeltje voor je. Kijk eens goed in wat voor auto’s de mensen van die partij rijden waaraan je de ict uitbesteedt. Meestal is dat namelijk niet een Skoda.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6031003). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.