Er was laatst een zwart-witfilm op televisie. Toen mijn jongste dochter het zag, raakte ze in paniek en riep: ‘Papa de tv is kapot!’. Waarop de oudste zei: ‘Doe eens normaal. De printerinkt is gewoon op. Papa moet hem gewoon opnieuw bijvullen.’
Grappig hoe snel je aan iets gewend raakt. Hoe moet dat zijn geweest toen de eerste televisie zijn intrede deed? Ik heb wel eens gehoord dat mensen toen ze voor het eerst tv keken, gingen applaudisseren als een programma was afgelopen. Op zich logisch, want de televisie was in eerste instantie een avondje wat was uitbesteed.
Dit outsourcen van het avondje uit heeft zich steeds verder ontwikkeld. Zo kun je tegenwoordig je avondje uit op tv heel gemakkelijk op pauze zetten om het even later weer verder kijken. Ook hieraan raken we snel gewend. Daarom nemen mensen ook de telefoon op terwijl ze me jou staan te praten. Dan zetten ze jou op pauze. Zodra ze uitgebeld zijn, willen ze het liefst daarna ook nog het gesprek met jou vooruit spoelen.
Niet gratis
Als je vroeger iets terug wou zien, dan nam je dat met je videorecorder op. Ook dat is uitbesteed. We hebben nu Uitzending Gemist. En je hebt natuurlijk diensten als Netflix, waarbij de videotheken zijn uitbesteed. Ook diensten als Netflix zijn niet gratis, maar outsourcen kost nu eenmaal geld. Nu heb je ook een dienst als Popcorn Time en dat is volgens mijn schoonzusje hetzelfde als Netflix, maar dan gratis. Maar volgens mij bedoelt ze, dat is hetzelfde als Netflix, maar dan illegaal. Ik heb haar dan ook de tip gegeven wanneer ze naar de winkel gaat, ze de producten niet op de kassaband moet neerleggen maar in haar tas moet houden. Als ze vervolgens zonder te betalen ook heel hard wegloopt, heeft ze de boodschappen ook gratis.
Outsourcen kost je geld, maar daar krijg je gemak en als het goed is kwaliteit voor terug. Ik denk ook dat hoe verder een dienst zich ontwikkelt, des te groter de kans wordt dat het wordt uitbesteed. Zodra de kwaliteit hoog en de prijs billijk genoeg is, verschuift de vraag van ‘Waarom zou ik het uitbesteden?’ naar ‘Waarom doen we dit nog zelf?’. Antwoord op deze laatste vraag is meestal: ‘Omdat Piet dat al twintig jaar doet en anders heeft hij niks meer te doen’.
Soms word je gedwongen door de leverancier om het zelf te doen. Zo moet ik steeds vaker betalen om programma’s bij Uitzending Gemist terug te kijken. Moet ik dus toch weer lokaal het programma opnemen.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 4 van april 2015.
Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.
Lees ook