Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: iPetschool

 

Toen Maurice de Hond met het idee van de Steve Jobs-scholen kwam, vond ik het niet eens zo’n gek idee. Op de Steve Jobs-scholen volgen leerlingen onderwijs met behulp van een iPad via workshops in plaats van lessen. Er is een groot lerarentekort en waarom moeten duizenden meesters en juffen allemaal hetzelfde verhaaltje afdraaien terwijl je ook met z’n allen kunt inloggen op één Skype-sessie?

Zelf had Maurice de Hond iets meer verwacht van zijn idee, want vier jaar geleden voorspelde hij nog dat er nu zo’n ‘honderd of tweehonderd’ Steve Jobs-scholen zouden werken volgens zijn methode. Nu voorspelt de Hond wel vaker iets fout, maar dat het er slechts veertien zouden zijn is nogal een verschil met honderd of tweehonderd. Even los van de wel hele grote marge.

Vrije school

In mijn tijd was de vrije school sterk in opkomst. Op de vrije school mochten kinderen zelf bepalen wat ze gingen doen. Als je rijke ouders hebt dan kan dat ook heel goed, want je komt later toch wel in een gespreid bedje terecht. Maar zeg dat maar eens tegen kinderen in een achterstandswijk. ‘Jullie mogen zelf bepalen wat jullie gaan doen. Succes later met solliciteren!’

Op de iPad-scholen mogen kinderen in hun eigen tempo werken, maar dat was vroeger ook al zo. Je had vroeger ook kinderen in de klas die in hun eigen tempo werkten. Dan zei de juf aan het einde van het schooljaar dat Ruben de derde klas zo leuk vond dat hij hem nog een jaartje wilde doen. Ruben werkt nu in de ict.

LOL + LOL = hIhI

Eén van de grootste problemen voor de Steve Jobs-scholen zijn de kosten. De kosten zijn negen euro per maand per kind. Dat is dus net zo duur als een Netflix-abonnement. Hoezo is dit een probleem? Als je les krijgt via een iPad dan bespaar je toch een leerkracht? Wat doet die dan? Of is de leraar de systeembeheerder geworden? Ik hoop het niet. Een gemiddelde leraar komt niet verder dan op zijn rekenmachine ‘LOL + LOL’ intikken en dan komt er ‘hIhI’ uit. Moet je ‘m wel op de kop houden natuurlijk.

Mijn kinderen zitten op de Youtube-school. Ze leren alles van vloggende jongeren. Ik vrees dat ze later ook in de ict terecht gaan komen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6040370). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.