Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Geen lekker wijf

 

Jacob Spoelstra

Facebook verwijdert dagelijks bijna een miljoen accounts in de strijd tegen de verspreiding van nepnieuws. Ze doen dit met behulp van kunstmatige intelligentie. Ik ben benieuwd hoe de computer dit nepnieuws herkent, want ik zie bijna alleen maar nepnieuws op Facebook voorbijkomen.

Je ziet voornamelijk leuke berichten van leuke mensen. Het zijn meestal berichten als ‘Vandaag al tien jaar lang samen met deze fantastische vrouw’. Je leest nooit eens het bericht ‘Vandaag 23 jaar getrouwd #valtnietmee’.

Communicerende bots

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Wie maakt die miljoen accounts aan? Waarschijnlijk gebeurt dat ook kunstmatig. Er komt een moment dat iedereen van Facebook af is en de bots met elkaar aan het communiceren zijn.

Fake news is van alle tijden. De Engelsen verspreidden al het bericht dat Napoleon een klein mannetje was terwijl hij voor die tijd een hele normale lengte had. De hele Brexit is er doorheen gekomen op basis van nepnieuws. Probleem is nu eenmaal dat we geloven wat we op een scherm zien. Een computer liegt toch niet? Sterker nog, we geloven tegenwoordig eerder ons scherm dan de wereld er omheen.

Miezeren

Een poosje terug had ik samen met een aantal andere comedians een buitenoptreden. Wij comedians vinden buiten optreden nooit zo superleuk, want je hebt vaak veel last van omgevingsgeluiden en als het regent komt er niemand. Maar we hadden afgesproken, als het regent gaan we binnen optreden.

Wij kwamen aan en het miezerde. Dus ik zeg tegen de vrouw van de organisatie ‘Het regent dus we gaan naar binnen toe’. Waarop zij zei: ‘Nee hoor, het regent niet’. Ik zeg ‘jawel, ik word nat dus het regent’. En toen hield ze haar telefoon voor me en zei: ‘Nou, volgens Buienradar.nl regent het niet’. Ik zeg ‘ja dat klopt, maar volgens Lexa.nl zou jij een lekker wijf moeten zijn en dat klopt ook niet’.

Dus toen hebben we buiten opgetreden. In de regen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6642194). © Jaarbeurs IT Media.

8,9


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.