Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Recht om onbereikbaar te zijn

 

In verkiezingstijd komen politieke partijen altijd met de meest stupide voorstellen aanzetten. Niet om ze ook daadwerkelijk in te voeren maar voor de gratis zendtijd voor Politieke partijen. Zo kwam de PvdA zelfs met een voorstel dat allang is ingevoerd.

De PvdA wil dat we het recht hebben om na werktijd onbereikbaar te zijn. Dat recht hebben we allang. Daar hoeven we niet meer over te stemmen. Het is alsof je met een voorstel komt dat vrouwen vanaf nu af aan ook mogen stemmen. Dat recht hebben ze al, zelfs bij de SGP.

Eigen ontwikkeling

Werktijd en privétijd beginnen steeds meer in elkaar over te lopen. Sommige bedrijven houden daar ook rekening mee. Zo mogen werknemers van Google 10 procent van hun werkweek besteden aan hun eigen ontwikkeling. De resterende 63 uur moeten ze die week overigens dan wel voor Google werken.

Maar je baas verlangt steeds vaker dat je ook na werktijd beschikbaar bent. Het is de consequentie van de 24-uurs economie. De consequentie is dat als je zondags wilt winkelen er heel veel mensen zondags bereikbaar voor jou moeten zijn. Niet alleen het kassameisje, de buschauffeur, de politieagent maar ook de systeembeheerder van het kassasysteem.

Apple-gebruiker

Daarnaast willen we ook zelf graag bereikbaar zijn. We nemen onze devices overal mee naar toe. Zelfs naar de badkamer (maar laten we deze afslag even niet nemen). Ik hoorde laatst een goed idee van iemand, of ja iemand, ik was het zelf. Maar het idee was om je telefoon en laptop thuis tussendoor niet aan de oplader te doen maar helemaal leeg te laten lopen. Je legt vervolgens je telefoon of laptop aan de oplader en pakt hem pas weer als hij helemaal is opgeladen, zodat je in ieder geval even zonder schermpje zit. Tenzij je natuurlijk Apple-gebruiker bent, want dan duurt het allemaal iets langer dan even.

Ik weet ook wel dat dit niet gaat werken want we willen helemaal niet onbereikbaar zijn. Daarvoor voelen we onszelf te belangrijk. Alsof we allemaal bij de brandweer werken en elk moment uit moeten rukken. Tenzij de baas natuurlijk belt want dan zijn we ineens wel onbereikbaar. Daar hebben we namelijk recht op. Al heel lang.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5956080). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.