Managed hosting door True

Column

Draadloze toekomst vraagt om mentaliteitsverandering

 

De afgelopen 120 jaar is het kantoor gedomineerd door ‘vaste’ technologie. Van de typmachine en de bakelieten telefoon tot de IBM ps’s in de jaren ’80: er hebben altijd zware apparaten op het bureau gestaan en de belangrijkste manier om twee apparaten te verbinden was door middel van kabels. Veel veranderde tijdens de jaren ’80 met de komst van nieuwe normen en technieken voor draadloze communicatie. De eerste apparaten die technologieën gebruiken als CT2, dect en gsm werden geïntroduceerd en het concept van de mobiele telefoon werd geboren. Begin jaren ’90 werd draadloze technologie volgens een wereldwijde norm geïntroduceerd: wifi. Bluetooth, een personal area network- (PAN-) technologie, volgde aan het eind van het decennium.

Deze technologieën bevrijdden niet alleen apparaten zoals de telefoon en computer van hun ketens, zij luidden ook een nieuw tijdperk in van draadloze randapparatuur zoals de muis, het toetsenbord en de headset. PAN of korte afstands draadloze technologieën zijn ideaal voor een wereld waarin mensen snel, ad hoc, spontane of ongeplande verbindingen met elkaar of hun apparaten willen maken.

Maar nu blijkt uit recent onderzoek dat in Europa is uitgevoerd onder kantoorwerkers, dat de technologie niet juist wordt ingezet in het werkproces. Volgens het onderzoek zit maar liefst de helft van de ondervraagden de hele dag aan zijn of haar bureau en verlaat de werkplek alleen voor toiletbezoek, het incidenteel gebruik van de kopieermachine of om iets te eten. De ondervraagden voelen zich aan hun bureau geketend en dit komt de productiviteit, creativiteit, lichamelijke en geestelijke gezondheid niet ten goede. De oorzaken van deze uitkomst zijn voor de hand liggend: verouderde kantoren, angst voor grote investeringen en gebrek aan expertise zorgen ervoor dat de huidige mobiele mogelijkheden niet volledig worden benut.

Werkgevers zouden dus actie moeten ondernemen om de plaatsgebonden onvrijheid van het bureau aan te pakken en zo de productiviteit, het arbeidsplezier en de gezondheid van de werknemers te verbeteren. De technologie om de mensen te bevrijden van het juk van hun bureau is er. Draadloze headsets, breedband met wifi en laptops; als de technologie juist wordt gebruikt kan ze bijdragen aan een verbeterde geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Peter Wuyts
General Manager Plantronics Benelux

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1453896). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.