Managed hosting door True

Spoelstra Spreekt: Dubbele moraal

 

Jacob Spoelstra

Na veel wikken en wegen zwicht Facebook toch voor een omstreden Turkse internetwet. Niet heel verrassend, want eerder deden ze dit ook al in Rusland, China en alle andere landen waar je het woord mening zelfs niet op het scrabblebord mag leggen.

Werd Donald Trump twee weken terug nog geweerd van Facebook, Erdogan is van harte welkom. Trump werd overigens wel pas geweerd nadat het 100 procent duidelijk was dat hij geen president meer werd. Maar als hij met de verkiezingen in 2024 weer meedoet dan zijn de misleidende verkiezingsadvertenties uiteraard weer van harte welkom op Facebook.

Censuur

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Met de nieuwe wetgeving in Turkije moeten techbedrijven een vertegenwoordiger in het land aanwijzen die in de gaten houdt of alles wel volgens de Turkse regels gaat. Met andere woorden: dit is gewoon censuur. Facebook gaat dit nu doen, maar ze benadrukken dat ze het heel belangrijk vinden om als platform een plek te blijven waar gebruikers vrij hun meningen kunnen delen. En met meningen bedoelt Facebook natuurlijk advertenties.

Ze hadden ook kunnen zeggen: ‘Hier zijn wij zo op tegen dus we stoppen met Facebook in Turkije. Dan verdienen we maar een paar miljard minder. We hebben inmiddels toch al zoveel geld, dat we het niet eens meer kunnen opmaken.’

Portemonnee

En ik snap Facebook natuurlijk wel. Het zou ook mensonterend zijn als de mensen in Turkije het recht werd ontnomen om lullige posts op Facebook te zetten en te genieten van al die mooie advertenties. Want dat is het enige wat ze nog op Facebook kunnen zetten. Alle kritisch politieke beschouwingen over het beleid van Erdogan worden door de vertegenwoordiger van Facebook er weer afgehaald. Heeft Facebook dan helemaal geen moraal? Jawel hoor, kijk maar eens in hun portemonnee.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7124468). © Jaarbeurs IT Media.

8,2


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.