Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Wie is de baas?

 

Vroeger namen mensen die ergens verstand van hadden de beslissingen. Tegenwoordig mag Jan en alleman meepraten over de meest complexe problemen. Mensen laten zelfs hun kinderen mee beslissen. Daarom willen de meeste mensen tegenwoordig ook maar twee kinderen. Anders raken ze hun meerderheid kwijt.

Wat dit betreft ben ik best nog wel ouderwets. In mijn gezin nemen de ouders gewoon de beslissingen. En met ouders bedoel ik natuurlijk mijn vrouw. Nu zijn we hier geen uitzondering op want in de meeste relaties is de vrouw de baas. Ik hoor weleens mannen roepen dat zij de baas zijn in huis, maar deze mannen zijn meestal getrouwd met een hele lelijke vrouw. Dan gelden andere regels.

Draagvlak

Maar wie is de baas in een bedrijf? De directie wordt er dan direct gezegd. Maar als je aan de directie vraagt om een ict-beslissing te nemen, dan verwijzen ze al heel snel naar een andere afdeling. ‘Daar heb ik mijn ict-mensen voor’, is dan het antwoord. Maar ict-mensen hebben vaak veel verstand van techniek maar weer geen verstand van de business, zodat de vraag bij de businessmanagers komt te liggen. De businessmanagers poepen in hun broek voor hun eigen medewerkers en gaan vervolgens roepen: ‘We moeten wel draagvlak hebben’. Dus zitten uiteindelijk parttime secretaresses en facilitairmedewerkers besluiten te nemen over ict-systemen die het hele businessmodel op de kop zouden moeten zetten. Je ziet ze naar een scherm staren met een blik van ‘Het Oekraïne-referendum was veel makkelijker, daar hoefde je alleen maar ja of nee in te vullen’.

Ict was vroeger een ondersteunend middel. Nu is het van strategisch belang, dus moeten de beslissingen ook worden genomen door strategische mensen. Conclusie: de directie moet maar eens op cursus. En niet zo’n driedaagse heisessie waar meer sigaren dan kennis worden opgestoken. Nee, gewoon terug in de schoolbanken. Ze kunnen zich niet blijven verschuilen achter hun ict-afdeling die misschien wel net zo gemakkelijk kan worden uitbesteed in de cloud. Maar dat zal je die afdeling nooit hardop horen zeggen. Net zo min dat je de werkvloer zult horen roepen: ‘Hé, wat handig! Als we dit nieuwe ict-systeem aanschaffen, dan kunnen jullie het ook zonder ons’.

Stekker eruit

Overigens wil ik nog wel even melden dat ik weliswaar niet de baas ben, maar ik wel degelijk de macht heb in mijn eigen huis. Ik ben namelijk de enige die weet hoe de Wi-Fi werkt. Dus als ik het ergens niet mee eens ben, trek ik gewoon de stekker eruit. Je staat er versteld van hoe snel er dan wordt geluisterd.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable-magazine #2 van 2017.

Jacob Spoelstra
Columnist en stand-up comedian
www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5952497). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.