Managed hosting door True

Starten met start-ups

 

Computable Expert

Sebastiaan Hooft
Serieondernemer, inspirator en startupmentor, Maschile Ventures. Expert van Computable voor de topics Management, Internet en ICT-branche.

Nederlandse ict-managers en -bedrijven, ik kom ze nog niet echt veel tegen op start-up events. Het lijkt wel alsof de ondernemende start-up revolutie aan ze voorbij gaat. Accountants, bankiers, programmeurs, ze lopen allemaal de deur plat bij de vele mooie initiatieven in de start-up wereld. De mensen waarvan ik had verwacht dat ze als eerste interesse zouden hebben in mooie technologische start-ups, die laten bijna niks van zich horen.

Op start-up events in Silicon Valley zijn er altijd mensen uit de ict-sector aanwezig. Er is altijd wel een grote ict-sponsor die de kar helpt trekken. Deze mensen en bedrijven investeren niet alleen maar in start-up events om uit eigen belang te zien wat de meest recente technologische ontwikkelingen zijn of welke trends de start-ups hebben gezien, maar ze investeren met hun bijdrage in het gehele ondernemende ecosysteem in hun regio en daarmee in hun concurrentiepositie.

Waarom is het toch zo dat de Nederlandse ict-manager een zo weinig geziene gast is in de start-up wereld? Waarom kom ik nauwelijks ict-bedrijven op de sponsorlijsten tegen? Is er voor de ict-manager te weinig business te doen op deze events? Hebben grote ict-bedrijven het te druk met hun eigen wereldje? Die gedachten zijn volgens mij enorm kortzichtig. Ze zijn ook nog eens dodelijk voor de slagkracht van ons ondernemende ecosysteem.

Er is wel een grote uitzondering: Groningen. Neem het jaarlijks in Groningen georganiseerde Start-up Weekend. Dit befaamde start-up event uit Silicon Valley heeft in de lokale organisatie al sinds jaar en dag een reeks trouwe sponsoren uit de traditionele ict-wereld. Het zijn lokale ict-bedrijven die in de hechte Groningse gemeenschap hun medewerkers zelfs laten participeren als deelnemer aan het start-up event.

Kennelijk heeft die mentaliteit in Groningen een positieve impact op het ecosysteem. Tijdens het Start-up Weekend in november 2014 wist de organisatie te melden dat - sinds 2012 - Groningen de enige Nederlandse stad is die ieder jaar meer Fast 50- en Rising Star-bedrijven oplevert dan welke andere stad dan ook in Nederland. Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven: Eat your heart out!

Mijn wens voor 2015 is dat ict-managers en -bedrijven actief mee gaan doen in de wereld van start-ups. Wil je weten hoe? Je kun het mij altijd vragen via LinkedIn of Twitter.

Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 2 van februari 2015.

Award voor start-ups

Dit jaar reikt Computable voor zijn Computable Awards ook een prijs uit aan de beste start-up in de Nederlandse ict-markt. Een vakjury selecteert de tien beste start-ups die zichzelf tijdens de Computable Awards mogen presenteren aan de crème de la crème van de Nederlandse ict-markt. Start-ups kunnen zich aanmelden tot en met 9 april 2015. Meld nu je start-up aan of nomineer een start-up die in jouw ogen de beste ict-start-up is van Nederland.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5238058). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.