Managed hosting door True

Column

VoIP: vloek of zege?

 

Unified Communications, VoIP, virtueel vergaderen, iedereen heeft er de mond vol van. Maar hoeveel toegevoegde waarde leveren ze nu echt voor je bedrijf? Laten we VoIP als voorbeeld nemen.

Ja, er is momenteel een technologische revolutie aan de gang die de manier van communiceren significant zal wijzigen. Zo is kostenbesparing niet meer de belangrijkste reden voor bedrijven om van VoIP gebruik te maken. Unified Communications (UC) faciliteert het anders inzetten van deze dienst, bijvoorbeeld door te communiceren via beeld. Dit verbetert de communicatie op de werkvloer aanzienlijk. De nieuwe VoIP-toepassingen vergroten ook de keuzemogelijkheden voor bedrijven. Maar hoe maak je nu de juiste keuze uit al deze diensten en aanbieders?

Belangrijk is een provider te kiezen die alle diensten biedt die je wenst en nodig hebt en die levert op een simpele en kostenbesparende manier. De meest logische keuze hiervoor zijn je huidige WAN en LAN providers. Maar als je leverancier niet over voldoende geavanceerde VoIP-toepassingen beschikt, stap dan over naar een provider die deze wel kan bieden. Liever kort de pijn van een migratie, dan langdurig lijden onder alle kinderziektes die het integreren in je bedrijfsnetwerk van diensten van verschillende providers met zich meebrengt.
Veiligheid is ook een belangrijk aandachtspunt binnen VoIP. Zorg ervoor dat de provider die je als bedrijf kiest een ISO 270001 certificaat heeft. Dit garandeert veilige informatie-uitwisseling en optimale bescherming.

Dan is er natuurlijk nog het issue van de PBX. Is het nog wel noodzakelijk hierin te investeren? Want waarom zou je dure VoIP telefoons laten plaatsen, als het ook met een softclient als Microsoft Communicator (OCS) via de pc kan, zonder additionele kosten? Je hebt dan nog wel een goede koppeling nodig van de PC omgeving naar het gewone telefoonnetwerk (PSTN). Ook in dit soort keuzes moet je als bedrijf een goede afweging maken.

Het beste is om al je wensen te inventariseren en naar je service provider te stappen. Laat hen je helpen en een offerte maken en je vertellen hoe zij VoIP-toepassingen op een veilige manier over het bestaande bedrijfsnetwerk aan kunnen bieden. Als je dit in kaart hebt, kun je als bedrijf met een gerust hart een weloverwogen keuze maken.

Berend Jan van Maanen
Country Manager Benelux en Nordics bij Interoute

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2292264). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.