Managed hosting door True

Column

StoIP voor VoIP

 

Voice-over-ip (VoIP) is doorgebroken, geen twijfel mogelijk. Vooral in grote organisaties. Zoals gebruikelijk is nu het mkb aan de beurt om over te stappen. De voordelen zijn immers talrijk. Over de nadelen hoor je veel minder, met als gevolg een grote onwetendheid bij met name mkb'ers. Zij hebben immers geen it-afdeling die de kennis in huis heeft om deze nadelen juist in te schatten. Zij vertrouwen op hun leverancier, op u dus!

Om bij VoIP dezelfde bereikbaarheid te garanderen als bij traditionele telefonie, zijn meer maatregelen nodig dan alleen de aanschaf van een VoIP-server en een paar ip-telefoons. Een belangrijk aandachtspunt is de stroomvoorziening. Ip-telefoons hebben een eigen stroomvoorziening nodig (adapter), wat bij traditionele analoge toestellen niet aan de orde is omdat de stroom dan via de telefoonlijn wordt geleverd. Sommige ip-telefoons zijn geschikt voor power over ethernet (PoE), waarbij de netwerkkabel wordt gebruikt als stroomvoorziening. In dat geval moet alle netwerkapparatuur PoE ondersteunen, wat weer van invloed is op de prijs. Als de stroom echter niet meer via de telefoonkabel bij de telefoon terechtkomt, ben je als bedrijf onbereikbaar in het geval van een stroomstoring. Iets wat vrijwel geen enkele ondernemer zich realiseert. Is telefonische bereikbaarheid belangrijk, dan is het noodzakelijk een UPS in te zetten.

Nog iets waar weinig ondernemers bij stilstaan, is de warmte die een VoIP-controller produceert. Dat is veel meer dan bij de gangbare apparatuur. De VoIP-controller wordt bij een kleine mkb'er meestal in een klein kamertje neergezet waar ook de server en printer staan. Iets grotere bedrijven hebben een serverkast waar de controller in geplaatst kan worden. In beide gevallen is de hoge warmteafgifte een serieus probleem en moet goed worden nagedacht over koeling. Een airco is dus evenmin een overbodige luxe.

Mkb'ers hebben geen weet van dit soort problemen. Het is de taak van de reseller om hen daarop te wijzen en de juiste UPS en airco te adviseren. Want ondanks deze nadelen is VoIP natuurlijk een prima oplossing voor het mkb. Stroom-over-ip kan prima, mits...
Paul Ike
Country Manager APC in Nederland

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1922877). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Leuk gevonden "stoip"!

Echter, stroom gaat natuurlijk niet over IP, stroom gaat over UTP. StUTP misschien?

Stoip is de nieuwe naam voor Storage Over IP. Opgelost middels bijvoorbeeld iSCSI of NFS.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.