Managed hosting door True

Column

Open source rules...

 

Open source rules, maar nog niet bij de meeste bedrijven en ook nog niet in de hoofden van de meeste beslissers. Toch ben ik overtuigd van open source en dan vooral voor het mkb. Waarom? Nou gewoon omdat niet het aanbod maar de vraag de markt steeds meer gaat bepalen en dat betekent dat de klant centraal centraal staat. Ook in it-land en laat dat nou naadloos aansluiten bij de doorbraak van SaaS (software as a service), asp en open source.

Bij SaaS en asp gaat het erom dat de klant geen software koopt, maar het gebruik ervan voor een bepaalde periode huurt. Meestal inclusief alle service als opslag van data, back-ups, updates, etc. Grootste voordelen: geen aanschafkosten en geen zorgen om beheer. Het kanaal is inmiddels bezig om op deze ontwikkeling in te spelen.

Moeilijker lijkt dat te liggen voor open source-software. Immers wordt de broncode erbij geleverd én heel vaak is de software gratis. En denkt u alstublieft niet dat het om zolderkamerproducten gaat, want die tijd ligt ver achter ons. De kwaliteit van open source-software wordt door velen als hoger aangeslagen. Eigenlijk is dat ook niet zo gek, want waar u bij closed source-producten niet onder de motorkap kunt kijken als er iets niet goed gaat, kan dat bij de open source-varianten wél. De gevolgen zijn kritische noten en aanpassingsvoorstellen, die bij serieuze partijen hebben geleid tot opvallend verbeterde producten. De open source-varianten zijn daardoor bijna over de hele linie momenteel niet alleen stabieler, zelfs de functionaliteit is soms al groter.

Wanneer u uw vrije tijd voor een klein gedeelte aanwendt om u eens te verdiepen in wat er aan prachtige open source-producten op de markt zijn, dan gelooft u uw ogen niet. Gedragen door de golven die Linux heeft ontwikkeld, is er gewoon geen gebied meer voor te stellen, waarop er niet een bijna even goed of zelfs beter open source-product werd ontwikkeld. Wist u dat de back-office van de AEX in Amsterdam al sinds 2000 op Linux draait? Vooral sinds de laatste twee jaar is open source bezig de wereld te veroveren vooral in combinatie met asp. Van internetbrowser tot crm, van groupware tot mobiele toepassingen, van office tot financiële software. Zelfs geïntegreerde software is op hoog niveau in open source gratis beschikbaar. Ook voor het mkb.

Da's mooi, hoor ik u denken, maar hoe moet dat dan in het kanaal? Het antwoord is simpel: speel in op de marktontwikkeling. Geef de kleine marges die nu worden gemaakt met de verkoop van licenties eventueel zelfs helemaal op en ruil ze in voor veel hogere marges die behaald kunnen worden met serviceverlening. Focus niet langer op de producten zelf, maar biedt de klant ook de service er omheen.

Willem Massier
Directeur Terrazur en Covide
Lid van het ASP Forum

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1836113). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.