Managed hosting door True

Column

Virtualisatie: New kid in town

 

Virtualisatie is op dit moment erg in. Het is de hype allang voorbij en het ict-kanaal doet goede zaken met de verschillende virtualisatieoplossingen. Marktonderzoeksbureau IDC verwacht dat de wereldwijde markt voor virtualisatiesoftware in 2009 goed is voor 15 miljard dollar. Grote ict-spelers roepen daarom niet voor niks van de daken dat ze allemaal virtualisatieoplossingen voor datacenters willen leveren, vele doen dat met partners.

In het ict-kanaal is het vooral VMware dat de klokslag slaat. EMC was zo slim om het bedrijf over te nemen, waarbij de virtualisatiespecialist verder zelfstandig zijn gang kon gaan. Zo kan VMware met andere leveranciers, zoals IBM, Sun en HP, lekker veel oplossingen leveren. De populariteit van VMware ligt niet alleen aan de naam of marketing. Technologisch gezien loopt het bedrijf voorop op andere leveranciers. Daarom wist VMware de laatste jaren steeds meer var’s en systeem integratoren aan zich te binden. Allemaal lopen ze weg met deze leverancier, zoals partners als SLTN en Comparex. Toch lijkt het erop dat de hegemonie van VMware op lange termijn niet meer vanzelfsprekend is. Vooral in Noord-Amerika zijn er tal van nieuwe bedrijven die zich op de virtualisatiemarkt begeven en direct met VMware concurreren.

De eerste serieuze concurrent van VMware is XenSource uit het Californische Pablo Alto. In Noord-Amerika is XenSource, dat geheel via resellers levert, populair aan het worden omdat het tegen scherpe prijzen virtualisatieoplossingen voor Windows- en Linux-omgevingen levert. Het bedrijf heeft al technologische samenwerkingsovereenkomsten met Microsoft, Intel, Dell, HP en IBM. Daarnaast staat het open voor grote en kleine isv’s om samen te werken voor het leveren van virtuele omgevingen. Sinds kort wordt XenSource door Dupaco in Nederland gedistribueerd.

Maar er zijn meer nieuwkomers, zoals Parallels, dat een virtualisatieserver voor desktopomgevingen levert met Windows-, Macintosh- en Linux-support. Of SWsoft, dat met een channelprogramma het product Virtuozzo aan grote service providers levert voor Linux- en Windows-omgevingen. Een nieuwe speler is Virtual Iron, dat direct concurreert met VMware’s datacenter virtualisatieoplossingen. Tot slot zijn er andere spelers zoals Provision Networks en Marathon Technologies, die virtualisatiesoftware leveren dat zorgt dat bedrijfskritische applicaties altijd beschikbaar zijn.

De komst van nieuwe spelers in het domein van VMware en in mindere mate ook Microsoft doet me denken aan het liedje ‘New kid in town’ van de The Eagles, dat op het album Hotel California staat. De zanger wil van deze ‘New kid in town’ niks weten en zingt aan het eind ‘I don’t wanna hear it’. Maar het achtergrondkoor blijft maar herhalen: ‘There is a new kid in town…’

Witold Kepinski
Chef-redacteur CRN

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1799190). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.