Managed hosting door True

Spoelstra Spreekt: Moeite

 

wijsneus betweter logisch

Volgens de Nederlandse Bank worstelen zo’n 2,6 miljoen volwassen Nederlanders met online betalen en andere online bankzaken. Even voor alle duidelijkheid, hier horen mijn vrouw en kinderen niet bij. De Tikkies vliegen me dagelijks om de oren.

Maar het gaat voor veel Nederlanders steeds lastiger worden, want steeds meer zaken worden digitaal afgehandeld. Het digitaal maken doen ze om het ons gemakkelijker te maken. Net zoals je niemand meer aan de telefoon krijgt maar meestal een bandje. Op dit bandje spelen ze dan de tekst af: ‘Om het u gemakkelijker te maken, volgt er nu een keuzemenu.’. Ik denk dan altijd dat dit niet is om het mij gemakkelijker te maken maar om het hen zelf gemakkelijker te maken. Het was veel gemakkelijker geweest als er een telefoniste was geweest die me even snel had doorverbonden.

Geld overmaken

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie hier.

Ik dacht dat we in een samenleving leefden. Sterker nog, een participatiesamenleving zelfs, zoals onze koning het noemde tijdens één van zijn kersttoespraken. De koning doet ook aan online bankieren. Tenminste, als zijn bedienden zijn geld overmaken, dan kijkt hij altijd even mee.

Maar met participeren wordt bedoeld dat we steeds meer zelf moeten doen. Zelf je bankzaken doen, zelf je boodschappen scannen en zelf zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Het wordt ook altijd geroepen, het is belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Ze bedoelen: het is het goedkoopst dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En bij zelfstandig wonen hoort ook zelfstandig je bankzaken doen. Online wel te verstaan, want dit is voor de iedereen makkelijker. Iedereen bij de bank wel te verstaan.

Beetje helpen

Niet alleen ouderen hebben moeite met digitaal bankieren, ook allochtonen en laag geletterden hebben er moeite mee. Dit betekent maar één ding: dat we ze een beetje moeten helpen. Van de banken hoeven ze het niet te verwachten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7465567). © Jaarbeurs IT Media.

8,5


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Maatschappij

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.