Managed hosting door True

Spoelstra Spreekt: KKvdH

 

Jacob Spoelstra ongeloof

Het is weer het einde van het jaar. Tijd voor de lijstjes. Dus ook tijd voor de 100 meest krachtige ict-bedrijven van Nederland. Maar ja wat is krachtig? Mijn buurman gebruikte dat woord laatst toen hij zijn nieuwe horloge aan mij liet zien. 'Dit is een echt krachtig horloge Jacob', zei hij trots. Een echte Breitling. Hij had er maar liefst 8.000 euro voor betaald. Ik lieg niet: 8.000 euro! Ja zei hij, je kunt hier 80 meter mee onder water zwemmen. Waarop ik zei: waarom zou je dat willen? Om na 60 meter onder water zwemmen te zien dat je precies om twintig over tien bent verzopen?

Zelf heb Ik een KKvdH. Oftewel een Kut Klokje van de Hema. Het horloge kost slechts 150 euro en je kunt daarmee 8 meter onder water zwemmen. Ik moet er dan wel eerlijkheidshalve bij zeggen: dan is-ie wel kapot. Maar goed je hebt dan wel 7.850 euro uitgespaard. Dus ja, wat is krachtig?

Waarde toevoegen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie hier.

Met krachtig in de ict wordt vaak bedoeld: een hoge omzet met bijbehorende winst. Een hoge aandelenkoers of rendement voor de investeerder wordt gezien als krachtig. Het zijn vaak niet de meest innovatieve bedrijven of de bedrijven die de meeste waarde toevoegen aan klanten.

Ja, vroeger wel. Zo zijn de krachtige bedrijven ooit begonnen. In een schuurtje of op zolder. Met een hoodie aan en een treetje Red Bull werd avond aan avond doorgetrokken om een maar zo mooi en innovatief mogelijk product neer te zetten voor de klant. Iedereen stond versteld. Maar des te hoger de omzet des te minder de innovaties en des te hoger de tarieven. De hoodie werd een driedelig pak en de Red Bull werd champagne. De ooit zo sympathieke Google, de Facebook en de Apple zijn nu geldmachines geworden en de enige innovatie die ze doen is kleine sympathieke bedrijfjes opkopen. En natuurlijk houden ze veel mensen aan het werk. In China en India zijn ze daar ook heel blij mee. En ze zouden daar nog blijer zijn als ze ook eens een krachtig salaris uit zouden betalen.

Op gelijk zetten

Dus ja, wat is krachtig? Ik zou het mooi vinden dat er in plaats van financiën naar waarde voor de klant en innovatiekracht zou worden gekeken. Dat zou ik krachtig vinden. Maar ja, zo lang er niks mee wordt verdiend is daar natuurlijk niemand in geïnteresseerd. Daar kun je je KKvdH op gelijk zetten.

Deze column verscheen eerder in Computable-magazine #1 2023.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7450605). © Jaarbeurs IT Media.

7,8


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.