Managed hosting door True

Spoelstra Spreekt: Machtsmisbruik

 

Jacob Spoelstra

In Amerika heeft Facebook een aanklacht van de Federal Trade Commission wegens misbruik van zijn machtspositie aan zijn broek. De marktwaakhond eist nu dat de techgigant zijn onderdelen Whatsapp, Instagram en Facebook opsplitst.

Klopt. Partijen als Facebook, maar ook Google en Twitter hebben te veel macht. Weliswaar plaatsen ze zelf geen content maar zij bepalen wel wat jij te zien krijgt. Zo maken zij bijvoorbeeld uit of je veel berichten krijgt te zien van viruswaanzinnigen en complotdenkers. Dat groepje is nogal nadrukkelijk aanwezig op de sociale media.

Ook naast sociale media trouwens. Zo hoorde je ze deze week door de toespraak van minister-president Rutte heen fluiten. Nu moet ik wel zeggen, ik heb een paar interviews met die betogers gezien en het fluiten was wel met afstand het intelligentste geluid dat ik tot nu toe uit hun mond heb horen komen.

Een punt

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Naast dat ze bepalen wat jij krijgt te zien, kunnen bedrijven als Facebook ook berichten censureren. Twitter doet dit de laatste tijd bij berichten van Trump over mogelijke verkiezingsfraude. Zodra Trump op zijn eigen genuanceerde wijze iets tweet over de gestolen verkiezingen in de Verenigde Staten, dan zet Twitter er een waarschuwing bij: ‘This claim about election fraud is disputed’. Terwijl Trump natuurlijk best wel een punt heeft. Ja, want als je even alle stemmen voor Joe Biden wegdenkt, dan heeft Trump veruit de meeste stemmen.

Dus op zich is het best wel een goed punt dat de onderdelen van Facebook worden opgesplitst. Maar misschien moeten we zelf ook eens wat beter nadenken over het gebruik van sociale media. Is het een idee om tijdens de hele lockdownperiode niks te plaatsen? Gewoon even een paar weken geen Facebook, Insta of Twitter. Maken we er alsnog een intelligente lockdown van.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7108342). © Jaarbeurs IT Media.

8,2


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.