Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Dat kan toch nooit

 

Jacob Spoelstra

‘Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke nerds?’, vroeg laatst iemand aan mij. Waarop ik zei dat vrouwen nogal gehecht zijn aan hun hygiëne. Waarop de nerd voorzichtig even onder zijn oksels rook.

Ik denk ook dat het komt omdat vrouwen anders naar de werkelijkheid kijken dan mannen. Zo is het zinnetje ’Dit is een waargebeurd verhaal’ aan het begin van een film voor vrouwen een aanbeveling de film te gaan zien. Voor ons mannen maakt het niks uit of een film waargebeurd is of niet. Zelfs als The Lord of the Rings niet echt was gebeurd, zouden we dit drie heel leuke films hebben gevonden. Sterker nog, wij mannen hebben liever dat iets niet waargebeurd is, want de kans dat het een waargebeurd verhaal is en dat er dan iemand in een cape voorbijvliegt met in zijn rechterhand een vorkheftruck die hij 150 meter ver gooit, is dan wel heel erg klein geworden. Daarom zijn nerds ook vaak mannen.

Nerds zijn nodig

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Je hebt nerds nodig in je project. Zij verleggen namelijk je mogelijkheden. Het voordeel van een nerd is dat hij niet denkt in wat kan, maar wat mooi zou zijn. Je gaat dan niet in onmogelijkheden denken maar in mogelijkheden. Je gaat dromen. Er gaat iets worden gemaakt dat eerst nog niet kon. Vrouwen hebben dat minder. Daarom moet je ook nooit je vrouw meenemen naar de nieuwste Star Wars-film. Die zegt binnen drie seconde: ‘Dat kan toch nooit?!’’. Hou je mond, het is een film, niet het achtuurjournaal.

Nadeel hiervan is dat je ook te groot kunt dromen. Je gaat dingen bedenken die helemaal niet kunnen. Je kunt wel denken dat je een enterprice mothership voor een galaxy far, far away aan het bouwen bent, maar als de opdrachtgever de gemeente Barneveld is, dan is de kans heel klein dat ze daarop zitten te wachten. En daarom is het ook heel belangrijk om genoeg vrouwen in je team te hebben die af en toe tijdens de presentatie van het projectplan even zeggen: ‘Dat kan toch nooit!’.

En nu weet ik ook wel dat dit generaliserend en seksistisch is. Natuurlijk zijn er genoeg vrouwelijke nerds. Sterker nog, ik heb er laatst een paar honderd tegelijk gezien. Ze werkten aan een groot it-project voor de overheid waarmee alle administratie met één druk op de knop gedaan kon worden. Ik moet er wel bij zeggen, dit was een film. Niet waargebeurd.

Deze column is eerder verschenen in Computable Magazine nummer 4 van juni 2019.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6773085). © Jaarbeurs IT Media.

6,4


Lees ook


 

Reacties

Als het niet de realiteit was dat vrouwelijke IT'ers als tweederangs worden gezien door dit soort seksistische generalisaties was het vast best grappig.

Wat een kansloze column. Het seksisme loopt de spuigaten uit. Het probleem met seksisme in de IT (en in andere industrieën) is al groot en dit stuk wc-papier van een column maakt het er al helemaal niet beter op.

Jacob, Computable en Channelweb: verwijder deze column en denk volgende keer beter na.

Walgelijk artikel. "Er gaat iets worden gemaakt dat eerst nog niet kon. Vrouwen hebben dat minder." zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_inventions_and_discoveries_by_women

Triest. Vrouwen in de ICT hebben al genoeg moeite om serieus genomen te worden. Altijd fijn als mannen daar rechtvaardigingen voor probeert te bedenken.

Helemaal mee eens, als man spreek ik uit ervaring dat mannen meer creatief zijn dan vrouwen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.