Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Puberaal gedrag

 

We hebben dit jaar nu al de ene mooie zomerse dag na de andere gehad. Maar ik ben zo bang dat de zomer zich dit jaar gedraagt als een puber. Ze maakt alles in één keer op.

Nu is puberaal gedrag ons mensen niet vreemd. Wij mensen maken namelijk alles op. We komen zelfs stroom te kort. Datacentra slaan al alarm. Volgens deze datacentra moeten we snel maatregelen nemen voor meer stroom anders loopt de ict-sector en de digitale economie als geheel vertraging op.

Steeds meer nodig

We hebben steeds meer stroom nodig. We gebruiken zo veel apparaten waar we een oplader voor nodig hebben dat we altijd binnen een bepaalde straal van een oplaadpunt willen zitten. Even geen batterij staat gelijk aan een hartstilstand. De parkeerplekken met een oplaadpunt hebben zelfs de gehandicaptenplekken verdreven.

We hebben fossiele brandstoffen in de ban gedaan, en terecht, maar hierdoor komen we nog meer stroom te kort. Maar niemand gaat roepen, doe maar iets minder computers. Net zoals niemand gaat roepen, ga maar iets minder vliegen of autorijden. Sommige dingen zijn heilig. Voor de een is het vlees, voor een ander Zwarte Piet en de auto wordt niet voor niets de heilige koe genoemd. De computer lijkt nu ook in dat rijtje te komen.

Vernieuwing hou je niet tegen, roepen ze dan. Nou dan ben je nog nooit in Stadskanaal geweest. Daar staat overigens wel een groot datacentra van Google vlakbij. En niemand die zich afvraagt, waarom gaat Google naar Noord Oost Groningen? Ik ben er ook nog niet achter, maar de reden is niet omdat ze daar allemaal zo goed Engels spreken. Niemand gaat daar vrijwillig zitten. Het zal uiteraard ook iets met het belastingklimaat te maken hebben. Dat is het enige klimaat waar we ons nog wel druk om maken.

We kunnen ook even stoppen met vernieuwen. Iets minder autorijden, iets minder vliegen en iets minder achter de laptop. Ja, dit gaat ten koste van welvaart maar misschien gaat onze aarde dan wel iets langer mee. We hoeven toch niet alles direct op te maken? We zijn toch geen pubers?

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6354198). © Jaarbeurs IT Media.

7,3


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.