Ik trad ooit eens op tijdens een bedrijfsfeest voor achthonderd ict-beheerders van de Belastingdienst. Toen ik mijn optreden begon met het uitspreken van mijn verbazing over het aantal medewerkers, zei iemand in het publiek dat dit niet eens alle ict-beheerders waren. Er waren ook nog vierhonderd beheerders aan het werk. Waarop ik zei: 'Oh, dus het kan ook met vierhonderd mensen?'
Het was niet mijn beste openingsgrap ooit. Ik heb sindsdien ook altijd het gevoel dat ik mijn belastingaangifte extra zorgvuldig moet invullen.
Wat ik toen dacht (en zei) over de Belastingdienst, dat moeten ook de grote techbedrijven hebben gedacht. Zowel bij Meta, Amazon als Twitter vallen de ontslagen op dit moment net zo hard als de bladeren van de bomen. Het gaat met tienduizenden tegelijk. Maar ik denk dan altijd: als je als Twitter of Facebook nu zo makkelijk zonder deze medewerkers kunt, waarom heb je ze dan überhaupt aangenomen? Of bestaan er naast heel veel nepaccount ook heel veel nepmedewerkers?
Mop
Je had vroeger die mop waarbij je een ambtenaar vroeg naar het aantal werknemers dat hier op het gemeentehuis werkt. Waarop de ambtenaar dan antwoordde: 'De helft.' We roepen al een hele tijd dat er een groot personeelstekort is. Wat natuurlijk heel gek is. Deze week maakten de Verenigde Naties bekend dat er op onze aarde nu meer dan acht miljard mensen wonen. We hebben er nog nooit zoveel gehad. En dan toch nog een personeelstekort hebben, dat is knap.
Maar het kwartje kan dus elk moment weer de andere kant op vallen. Van het ene op het andere moment kunnen ze dus ook weer vinden dat er te veel personeel is. Maar dan is er als ict'er natuurlijk altijd één troost. Je kunt altijd nog werken bij de belastingdienst. Ze zoeken daar nog mensen.
Lees ook