Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Middelmatig bedrijf

 

Jacob Spoelstra

Wonen er te weinig mensen in Nederland of zijn er te veel bedrijven? Dit vroeg ik mij af omdat er zo’n grote krapte op de arbeidsmarkt is. Of weten we de mensen niet te vinden? Is dat het probleem?

Je ziet steeds vaker van die grote billboards langs de kant van de weg waar bedrijven personeel vragen. Wat mij opvalt is dat ze allemaal op zoek zijn naar ‘professionals’. Niemand neemt genoegen met gewoon een werknemer. Nu heb ik in de ict geleerd dat iemand nogal snel een professional wordt genoemd. Als je twee jaar hebt stage gelopen word je al een senior genoemd. Tenminste bij de klant. Op je loonstrook staat de komende tien jaar nog steeds junior.

Als je de foto’s op de billboard ziet dan zijn de meeste bedrijven ook vooral op zoek naar jonge mooie mensen. Niemand is op zoek naar een kalende vijftiger met een bril. Hetzelfde geldt als je de advertentieteksten leest. Ook daar is iedereen op zoek naar mooie perfecte mensen. Waarom? Omdat het bedrijf dat personeel vraagt zelf ook een mooi en perfect bedrijf is. Oftewel perfect bedrijf zoekt perfecte medewerker.

Kostenpost

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Waarom zie ik nooit eerlijke advertenties? Waarom lees je nooit: ‘Wij zijn een middelmatig bedrijf met een matige klanttevredenheid en wij zijn op zoek naar dito werknemers. Heb jij een mavo-diploma en douche jij jezelf minimaal één keer per week? Dan ben je onze man of vrouw’.

Of waarom staat er nooit: ‘Wij zijn een beursgenoteerd bedrijf dus verwacht niet te veel warmte van de directieleden. Deze zijn zo hartelijk als een Excel-sheet. Dus wil jij jezelf de komende jaren helemaal kapot werken voor een paar investeerders? Solliciteer dan op deze kostenpost’.

Te oud

Ondertussen zitten veel mensen thuis omdat ze opgegeven zijn door de arbeidsmarkt. Te oud, te laag opgeleid maar meestal te laag ingeschat. Misschien moeten we niet zo hard op zoek gaan naar toppers die bij ons willen werken. Als je inderdaad zo’n een leuk en goed bedrijf bent zoals jezelf zegt dan melden deze mensen zichzelf wel bij jou.

En als ze dat niet doen? Dan ben je misschien niet zo’n leuk bedrijf. En misschien moet je dan je advertentietekst een beetje aanpassen en genoegen nemen met een iets minder mooiere medewerker met een iets minder mooi cv of leeftijd. Ik durf te wedden dat hij of zij het werk prima aan kan bij je middelmatig bedrijf.

(Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #04/22.)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7390536). © Jaarbeurs IT Media.

8,6


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.