Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Overbodig

 

Jacob Spoelstra

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders een slimme speaker overbodig vindt. Dit is waarschijnlijk hetzelfde kwart dat begin van deze eeuw de mobiele telefoon ook overbodig vond. Maar ik heb nieuws voor deze mensen: elke automatisering is overbodig. Automatiseren vervangt hooguit een menselijk handelen. Als jij gewoon je eigen rommel opruimt, is een schoonmaakster ook overbodig.

Zelfs Google is overbodig. Sterker nog, de meeste vragen die aan Google worden gesteld zijn overbodig. Zo wilde ik afgelopen zaterdag weten wanneer we ook alweer de Toppers naar het Eurovisiesongfestival hebben gestuurd. Totaal overbodige vraag natuurlijk. Ik had beter de vraag kunnen stellen ‘Waarom hebben we eigenlijk ooit de Toppers naar het Eurovisiesongfestival gestuurd?’. Binnen een halve seconde had Google antwoord op beide vragen. We hebben ze in 2009 naar het Songfestival gestuurd. Uit het feit dat het in Moskou werd gehouden had ik ook het antwoord gehad op de vraag ‘Waarom hebben ze eigenlijk naar het Songfestival gestuurd?’. Nou waarschijnlijk in de hoop dat de Russen hen daar zouden houden.

Zelf lopen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Automatiseren is bijna altijd om het ons makkelijker te maken. Zoals bij een roltrap. Je hoeft zelf niet meer te lopen. Behalve bij sommige winkels die het presteren om alleen een roltrap naar boven te faciliteren. Oftewel, als je nog geen klant bent doen we aardig, ben je inmiddels klant dan mag je zelf lopen.

Automatiseren zorgt er tevens voor dat we steeds minder hoeven na te denken. Het wordt voor ons gedaan. Mensen zijn steeds banger dat ons werk wordt overgenomen door robots, maar wij veranderen zelf in robots. Alle beslissingen worden voor ons genomen of het werk wordt voor ons zo gemakkelijk gemaakt dat we automatisch een bepaalde beslissing nemen omdat dat de gemakkelijkste weg is.

Niet overbodig

Je moet je daarom ook niet afvragen ‘Is automatisering misschien overbodig?’, maar ‘Ben ik misschien overbodig? Het antwoord hierop is ‘Nee, natuurlijk niet!’. Hoe ik dat weet? Van mijn slimme speaker.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6667641). © Jaarbeurs IT Media.

7,3


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.