Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Het jagen begint weer

 

Ict-talent wordt weer steeds schaarser. Je merkt het aan de berichtgeving. Ik pik er drie willekeurige berichten van deze week uit. Het eerste had als kop ‘Rijks ICT Gilde wil goede ict’ers aantrekken’. De overheid gaat een programma opzetten om ‘goede’ ict’ers aan te trekken. Logisch dacht ik, want je kunt moeilijk zeggen dat je ‘middelmatige’ ict’ers gaat aantrekken. Wat overigens wel gaat gebeuren, want de echte talenten gaan niet voor de overheid werken. Die worden door het bedrijfsleven opgekocht of, sterker nog, ze starten hun eigen bedrijfsleven.

Het tweede bericht deed denken aan begin deze eeuw toen ict-bedrijven ook de meest gekke stunts uithaalden om maar ict-mensen te werven. Cybersecurityspecialist Thales staat met een mobiele escaperoom op ict-beurzen om zo mensen te werven en te kijken of ze geschikt zijn om bij hen te werken. Als je zo onnozel bent om in deze box te stappen dan ben je al door de eerste ronde heen.

Gratis opleidingen

"Als je het echt wilt en je hebt de capaciteiten ervoor dan ga je honderd selecties door en betaal je het desnoods zelf"

Ook het derde bericht deed denken aan begin deze eeuw. Opleider CodeGorilla gaat werkeloze Groningers gratis opleiden tot programmeur. Nu hebben ze in Groningen een gezegde: ‘Als ’t niks kost dan is het ook niks’ (en dit spreek je dan uit alsof je je verslikt in een stuk Groninger-koek). Gratis opleidingen, bij andere beroepsgroepen gebeurt dit nooit.

Ik lees nooit: ‘we leiden je gratis op tot helikopterpiloot of huisarts’. Als je het echt wilt en je hebt de capaciteiten ervoor dan ga je honderd selecties door en betaal je het desnoods zelf. Voordeel als je iemand wilt omscholen tot ict’er is natuurlijk dat iedereen het kan. Net als accountant. Dat kan, mits je acht uur achter elkaar wakker kunt blijven, ook iedereen.

Mislukkende ict-projecten

Over een paar jaar vragen we ons weer af waarom er zoveel ict-projecten mislukken. Misschien omdat degene die je ingehuurd hebt een gratis cursus heeft gedaan en liever aardrijkundeleraar was gebleven. Misschien is het een idee om niet nieuwe medewerkers in een escaperoom te zetten maar de ict-recruiters. Als ze er zelfstandig uitkomen, mogen ze een gratis cursus programmeren volgen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6281845). © Jaarbeurs IT Media.

5,7


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.