Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Vrouwen verdienen meer

 

Ik waarschuw even, dit wordt niet mijn meest politieke correcte column ooit. Sterker nog, ik heb ’m net zelf nog even doorgelezen en het is nog eens heel knullig opgeschreven ook. Maar ik ga me weer eens wagen aan het verschil tussen mannen en vrouwen. Als de aanleiding er is, sla ik geen gelegenheid over om dat te doen.

Je mag tegenwoordig de verschillen tussen mannen en vrouwen niet meer benoemen. Ook omdat je de genderneutrale mensen dan natuurlijk buiten sluit. Ik begin mijn voorstelling tegenwoordig dan ook met ‘Geachte dames tot en met heren’.

EK-voetbal

Maar vrouwen zijn natuurlijk wel anders. Daarom hebben we ook speciaal voor een hen een EK-voetbal georganiseerd. En nu niet gaan zeggen ‘nou de vrouwen hebben het beter gedaan dan de mannen’. Dat klopt maar ze moesten ook tegen vrouwen.

Wat de aanleiding is? Een medewerker van Google werd van de week ontslagen omdat hij of zij (dat laat ik even in met midden) een blog schreef waarin hij/zij de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukte. De medewerker schreef onder andere dat de capaciteiten van mannen en vrouwen verschillen en dit zou komen door biologische oorzaken. Dit zou verklaren waarom er niet evenveel vrouwen in de tech-sector zitten. Vrouwen zouden daarom niet voorgetrokken moeten worden bij sollicitaties, want dit zou oneerlijk zijn, verdeeldheid veroorzaken en slecht zijn voor de zaken.

Meer salaris

Ik ben het vooral met het tweede gedeelte totaal oneens. Het feit dat vrouwen anders zijn, zou juist een reden moeten zijn om ze voor te trekken bij sollicitaties. Dat je anders bent, zou juist een reden moeten zijn om je aan te nemen en je niet minder maar meer salaris te geven. Je moet dit tijdens een sollicitatiegesprek ook antwoorden tegen die hr-medewerker met zijn suffe vraag: ‘Waarom moeten we jou aannemen en niet die ander?’. Nou, omdat ik een vrouw ben! Misschien dat planningen nu wel worden gehaald, er wel wordt gemaakt wat afgesproken is en de werkvloer ruikt nog een stuk lekkerder ook. En dan zal de hr-medewerker antwoorden: ‘Maar u bent helemaal geen vrouw!’. En dan kun je gewoon antwoorden: ‘We gaan toch niet discrimineren hè?’.

Vrouwen zijn anders. Ik ben daar wel blij mee.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6176984). © Jaarbeurs IT Media.

6,3


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.