Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Grietje

 

Voordat je aan deze column begint, wil ik dat je beseft dat ik deze column heb geschreven met een Fries accent. Nu is dat direct een diskwalificatie, want mensen met een accent worden buiten hun eigen regio totaal niet serieus genomen. Sterker nog, als ik de straat uit rijd, word ik uitgezwaaid door mijn buren en hoor ik ze in de verte nog net ‘Oant moan!’ roepen.

Van de week overleed Chriet Titulaer. Chriet had ook een accent en werd vaak ook niet serieus genomen. Chriet deed ook niet echt zijn best om serieus genomen te worden. Als eerste zijn naam. Daar kon hij natuurlijk niks aan doen. Wie noemt zijn zoon nu Chriet? Tot je twaalfde word je dan dus ‘Grietje’ genoemd. Daar dalen je ballen ook niet echt van in. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Chriet al vanaf zijn achtste een baard had. Maar niet een stoere zeemansbaard of zo’n vies hipsterbaardje, nee Chriet dacht, als ik echt serieus genomen wil worden dan moet ik de baard van Kabouter Plop hebben.

Voorspellingen

Chriet heeft veel dingen voorspeld en als de mensen van de V&D en de Free Recordshop wat minder om hem hadden gelachen en hem iets serieuzer hadden genomen, dan hadden ze nu nog bestaan. Zo voorspelde hij het succes van glasvezel, er zouden themakanalen op tv, beeldtelefoons en diensten zoals telewinkelen komen en de rol van kranten zou sterk verminderen.

Er zijn ook voorspellingen van Chriet niet uitgekomen. Hij voorspelde bijvoorbeeld dat in het jaar 2000 computerchips in onze hersenen geïmplanteerd zouden worden. Dit is natuurlijk niet gebeurd. Tenminste, niet zover ik weet. Ik weet het eigenlijk helemaal niet. Ik weet wel dat ik bij de laatste verkiezingen ineens op Denk heb gestemd. Ik weet ook niet waarom.

Standbeeld

Na de maanlanding, waarvan hij in 1969 verslag deed, werd hij door de NOS ontslagen omdat zij wilden dat hij ABN ging praten. Maar Chriet weigerde zijn Limburgse accent aan te passen. Hij vond dat zijn accent bij hem paste. Alleen daarom al zouden ze een standbeeld voor hem moet oprichten. Held!

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6008565). © Jaarbeurs IT Media.

7,3


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.