Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Meer loon

 

Ik wist niet eens dat we een oude hadden, maar er is een nieuwe cao voor ict’ers. Werkgeversvereniging ICT en de vakbonden hebben een nieuwe cao ondertekend voor de Informatie-, Communicatie en Kantoortechnologie-branche (ICK). Er komt maar liefst 1,5 procent loon bij. De vakbonden zijn tevreden, maar hadden stiekem op iets meer gehoopt. Ze verwachten dan ook dat de komende jaren de lonen flink omhoog gaan. Ik vrees dat ze gelijk gaan krijgen, maar waarom zouden ict’ers meer loon moeten hebben?

Er zijn namelijk maar twee redenen waarom je als ict’er loon krijgt. De eerste is omdat het werk wat je doet niet leuk is. Als het werk wat je doet wel leuk was geweest, had je het ook voor niets gedaan. De tweede reden is schaarste. Er is te veel werk en er zijn te weinig mensen die dat kunnen doen. Jij hebt dus de keuze om te werken voor bedrijf A. of voor bedrijf B. Bij bedrijf B. krijg je er wel geld voor, dus dan ga je werken bij bedrijf B. Heb je leuk werk en zijn er ook genoeg andere mensen die dat werk in jouw plaats zouden kunnen doen? Knijp dan in je handjes dat je salaris krijgt en vertel het aan niemand verder.

Nu zijn er mensen die zeggen dat dit niet klopt, want de belangrijkste reden dat je loon krijgt is omdat je toegevoegde waarde levert. Maar dit is niet waar. Als ik met mijn vrouw vrij, dan lever ik ook toegevoegde waarde maar ik krijg er geen geld voor. Het zou kunnen zijn dat ik er geen geld voor krijg omdat ik heel slecht ben in bed, maar dan zou mijn vrouw er geld voor vragen. Dit is tot nu toe niet het geval.

Ik hou mijn hart vast als het straks weer iets beter gaat met de economie. We krijgen dan weer dat geneuzel dat werk ‘leuk’ moet zijn en dat je uitdaging nodig hebt met een inspirerende werkomgeving, waarmee mensen meestal bedoelen dat ze meer salaris willen. Je moet mensen niet meer salaris bieden, want de afgelopen jaren heeft ons geleerd dat ze het werk ook best voor het huidige salaris willen doen en ze zijn niet verhongerd. Wat wel moet gebeuren is dat er veel mensen moeten worden opgeleid zodat er geen schaarste is. Blijft natuurlijk het punt overeind dat het werk dan nog steeds niet leuk is, maar daarom krijg je salaris.

Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 3 van maart 2015.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5245270). © Jaarbeurs IT Media.

5,5


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.