Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Gezocht IT’ers met hoog EQ

 

Jacob Spoelstra

‘EQ is net zo belangrijk als IQ’, hoorde ik Kelly zeggen tijdens de Nationale IQ-test op tv. Voor de mensen die Kelly niet kennen: Kelly is een realityster die vroeger een jongen was en nu het lichaam en het IQ van een blonde del heeft. Ze kwam in de IQ-test uit op 79. Dat is vier punten hoger dan een gorilla.

Nu zegt dit ook weer niet zo veel, want dit IQ werd op tv getest door BNN. Het is natuurlijk raar dat de omroep met het laagste IQ, jouw IQ gaat testen. Als BNN een IQ van 130 bij je meet, dan kun je nog steeds dom zijn.

De weg teruggevonden

Dat is hetzelfde als je rijexamen moet doen en de examinator een vrouw is. Als je dan slaagt, weet je nog steeds niet of je kunt autorijden. Het is je in ieder geval gelukt om een uur met een vrouw in een auto te zitten zonder ruzie te maken en je hebt samen nog de weg terug gevonden ook.

Is in de ict EQ ook net zo belangrijk als IQ? Als je naar vacatures kijkt wel. Er wordt nog steeds vooral gezocht naar hele slimme mensen die van allerlei technische dingen moeten kunnen. Minimaal hbo, maar het liefst wo-niveau. Nu weet ik ook wel dat zodra we straks weer veel mensen nodig hebben, elke werkeloze aardrijkskundeleraar, die weet hoe je een laptop moet opstarten, wordt aangenomen. Maar het liefst hebben we nog steeds hele slimme mensen.

Kelly aannemen

De vraag is of dit slim is. Computerprogramama’s zijn rationeel, maar hebben geen gevoel. It’ers zijn daarom ook vaak mannen. Gebruikers hebben wel vaak gevoel. Eigenlijk zouden it-bedrijven dus op zoek moeten naar mensen zoals Kelly. Een vrouw die eigenlijk een man is. Terwijl ik dit opschrijf besef ik dat ik it-bedrijven adviseer om Kelly aan te nemen. Ik denk dat mijn EQ ook hoger is dan mijn IQ.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4999541). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.