Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Automatiseren = reorganiseren

 

Jacob Spoelstra

Ik las vorige week het bericht dat bij de vakbond FNV door een reorganisatie tweehonderd mensen hun baan verliezen. Wie gaat voor deze mensen op de barricade staan? Wie gaat nu dwarsliggen en zonder stropdas aan de onderhandelingstafel zitten? Het is een beetje dezelfde vraag als wie de brand blust als de brandweerkazerne in de hens staat. Maar als bij de vakbond al mensen hun baan verliezen, dan is het wel erg. En als het aan ict-bedrijven ligt, gaat het alleen maar erger worden.

Elk automatiseringstraject is namelijk in de basis een reorganisatie. Je doet het niet voor de lol. Je doet het niet om alleen maar leuker te werken, het is geen computerspelletje. Je wilt efficiënter en sneller gaan werken en dus met minder mensen.

Makkelijkste oplossing

Dit is ook de reden dat je bij de selectie van een automatiseringstool niet, onder het mom van ‘we moeten wel draagvlak hebben’, de hele werkvloer moet uitnodigen. Managers moeten het voor het zeggen hebben bij de keuze voor een nieuwe automatiseringstool. Een medewerker zal nooit zeggen: ‘Als je dit simpele werk wat ik nu doe automatiseer, dan heb je mij niet meer nodig.’ Nee, in tegendeel, de medewerker zal vooral zichzelf belangrijk maken en als hij al een oplossing kiest, zal hij gaan voor de automatiseringstool die het makkelijkst is en die hij het beste begrijpt.

Je ziet nog te vaak dat ict-middelen worden uitgezocht zoals een timmerman een nieuwe hamer uitzoekt. Hij kijkt naar hoe gemakkelijk de hamer in zijn hand ligt, hoe krachtig hij er mee kan slaan en naar de prijs natuurlijk. Maar je zoekt niet een nieuwe hamer uit, maar een apparaat dat automatisch drie keer zo veel spijkers in een plank slaat dan jij.

Overbodig maken

De automatiseringstool maakt niet de hamer maar de persoon die de hamer in de handen heeft overbodig. Ik wil de vakbond niet op ideeën brengen, maar ze zouden wat vaker op de barricade moeten gaan staan zodra een bedrijf zijn automatisering gaat vernieuwen.

Volgende keer ga ik weer iets grappigs schrijven.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4984568). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.