Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Zelfvertrouwen ICT’er omlaag

 

Jacob Spoelstra

Mensen hebben tegenwoordig veel meer zelfvertrouwen dan vroeger. Die ontwikkeling zie je het sterkst bij vrouwen. Als je bijvoorbeeld een aantal jaren terug midden op straat mijn vrouw een microfoon onder haar neus had geduwd en je had haar gevraagd om haar mening, dan had ze geantwoord: dat weet ik niet, dat moet u aan mijn man vragen. Als er nu op straat iemand een microfoon onder mijn neus duwt en men vraagt mij om mijn mening, dan is de kans heel groot dat mijn vrouw naast me zegt: laat mij maar antwoorden want die prutser weet helemaal niks!

Gebruikers van ict-middelen hebben precies hetzelfde. Zij hebben ook meer zelfvertrouwen gekregen. En als je zelfvertrouwen groter wordt dan je IQ, dan gaat het mis. Dan denk je dat je het allemaal zelf wel kunt. Dan volg je geen opleidingen meer, dan lees je geen handleidingen, dan klik je op akkoord bij de vraag ‘Gaat u akkoord met de 166 pagina's tellende voorwaarden?’ en dan wordt je boos als je het nieuwe systeem niet direct snapt. Het ligt dan aan het systeem en niet aan de briljante gebruiker natuurlijk.

Flut spel

Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik te veel zelfvertrouwen heb. Ik begin me ook te ergeren aan gebruiksaanwijzingen. Een poosje terug kocht ik een nieuwe sjoelbak. Ik pakte hem thuis uit en het eerste wat me opviel was dat er een gebruiksaanwijzing bij zat.

Ik dacht meteen: ‘Welke idioot stopt er nou een gebruiksaanwijzing bij een sjoelbak?’ Zijn er mensen die, als er geen gebruiksaanwijzing bij zit, de blokjes met een boogje gaan gooien? Of dat ze de sjoelbak tegen de muur aan spijkeren en dan vervolgens roepen dat het een flut spel is?

Flut ict’er

En dit is precies wat er vaak met automatisering gebeurt. Gebruikers volgen geen opleiding, de handleiding verdwijnt in de la en het systeem wordt oneigenlijk gebruikt. Waarna de gebruikers roepen dat het een flut product is. Met andere woorden ben jij dus dan een flut ict’er!

Daar gaat je zelfvertrouwen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4896463). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.