Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Nerds gezocht

 

Jacob Spoelstra

Uit een vorige week verschenen onderzoek blijkt dat als je personeelsvacatures voor it-professionals bekijkt dat het kunnen communiceren één van de belangrijkste skills is voor een ict'er. Of zoals dat in de wervingsadvertenties van het Groningse ict-bedrijf VCD zo mooi wordt omschreven: ‘Je hoeft niet die briljante techneut te zijn die onze applicaties perfect weet te beveiligen, als je maar goed kunt uitleggen waarom de beveiliging zo lek is als de verdediging van PSV. Je doet het vast beter dan onze directie die de politie afstuurde op de programmamakers van het tv-programma Zembla die een beveiligingslek in onze applicaties wilden aangeven.'

Zelf denk ik dat de moderne it'er niet zo zeer goed hoeft te kunnen communiceren, maar vooral goed moet kunnen luisteren. En ik weet het, ik klink nu als een wijf, maar volgens mijn vrouw rij ik ook als een wijf dus dit kan er ook nog wel bij. Luisteren dus. Luisteren naar wat de klant wil, luisteren wanneer de deadline is en luisteren wat het budget is waar je binnen moet blijven.

Bayern Munchen

Een voetballer hoeft ook niet communicatief sterk te zijn. Hij moet een briljante techniek hebben en er dertig per jaar inschoppen. Dat hij na de wedstrijd onzin uitslaat, maakt niets uit. Kijk maar eens naar een voetballer als Ribery van Bayern Munchen, die communiceert vooral met zijn vuisten.

We hebben geen communicatie specialisten nodig maar briljante techneuten met vet haar, een dikke bril en een vaal T-shirtje met daarop een doodskop en daaronder de naam van een hardrockband waarvan je weet, die zijn voor hun veertigste stokdoof.

Metallica

Voor een coach is het wel nuttig als hij iets kan overbrengen. Dus een communicatief sterke projectleider is wel handig. Maar de spelers? Opdrachten uitvoeren en die aanvullen met hun eigen creativiteit. Oftewel, we willen geen communicatieve it-professionals met stropdassen die op zoek zijn naar een uitdagende functie in een informele organisatie. Nee, we willen briljante nerds die goed kunnen luisteren. Naar Metallica vooral. En ze moeten goed kunnen beveiligen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4495950). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.