Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: ZZNee'ers

 

Jacob Spoelstra

Soms heb je wel eens dat je op een dag twee keer hetzelfde gesprek voert, maar dan met een andere uitkomst. Zo zat ik laatst ‘s ochtends bij een ict-dienstverlener die mij haarfijn wist uit te leggen dat zzp'ers met hun lage tarieven de martkt aan het verpesten waren.

‘s Avonds was ik te gast bij een recruitmentbijeenkomst waar ik een inleidend praatje moest houden. Na afloop sprak ik met een zzp'er die mij vertelde het zat te zijn om zzp'er te zijn. Hij wou weer in vaste dienst, want bedrijven waren het aan het verpesten voor zzp'ers. ‘Ze laten ons werken voor slaventarieven', was zijn betoog. Ik zei, ‘een slaventarief dat is niet best voor een blanke' en vroeg wat hij bedoelde met een slaventarief. Hij zei, ‘Jacob, je moet niet schrikken, maar dat is soms zelfs minder dan vijftig euro per uur.'

Blije Polen

Ik vertelde hem dat ik vorig jaar mijn hele tuin heb laten verbouwen inclusief terras. We hadden bedacht dat het wel leuk zou zijn om tegels te gebruiken van bijna een vierkante meter. De Polen die de hele dag in de regen met die tegels aan het sjouwen waren, vonden de tegels iets minder leuk. Wel waren ze zeer blij met hun zzp-tarief van 12,50 euro per uur.

Toen ik ze in de pauze even een kopje koffie met een Bastogne-koek bracht, vroeg ik ze wat voor opleiding zij eigenlijk hadden genoten. Eentje zei, iets met computers. Ik zeg, waarom ben je dan geen ict'er? Hij zei ‘daar valt in Polen geen blikje bier mee te verdienen'. Ik zeg ‘maar heb je in Polen dan geen meldpunt waar dit soort misstanden kunt melden?' Dat hadden ze niet.

Traytje bier

Toen ze binnen afgesproken tijd klaar waren, heb ik ze als extra beloning een traytje bier meegegeven. Nog voordat het busje gestart was, waren de eerste blikjes open.

Met andere woorden, of het nu de bedrijven zijn die het verpesten voor zzp'ers of het de zzp'ers zijn die het verpesten voor bedrijven, wacht maar tot de Polen komen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4462009). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.