De dynamiek van het zakendoen stelt ons telkens voor nieuwe uitdagingen. En dat maakt ondernemen nu juist spannend. Niks achteroverleunen, niks afwachten. Nee, initiatieven nemen en vooral slim nadenken over de volgende zet op het schaakbord van de wereldeconomie. Door de globalisering komt de concurrentie uit onverwachte hoek. Tegelijkertijd openbaren zich kansen. Dat impliceert alert zijn op signalen vanuit de markt en het adequaat vernieuwen van je producten en diensten. Maar je staat er niet alleen voor.
Slimmer werken kan namelijk ook door het optimaal inschakelen van partners in de waardeketen. De productie- en leveringstructuren die ooit zijn opgezet om jaren mee te gaan, voldoen niet langer. De klanten zijn veeleisender geworden. Klantorder-gestuurd produceren is niet langer een streven, maar een absolute noodzaak. Onze supply chains moeten transformeren naar flexibele netwerken, waarbinnen participanten kunnen wisselen van samenstelling zonder afbreuk aan het gemeenschappelijke hoofddoel: creëren van toegevoegde waarde voor klanten.
Processen binnen de nieuwe business netwerken zijn naadloos geïntegreerd en volledig afgestemd op verandering en vernieuwing. Daar waar nodig, delen en hergebruiken de partners hun kennis. De nieuwe business netwerken zijn grensoverschrijdend, zowel geografisch als cultureel. Daarmee vormen ze een eigen ecosysteem, waarin alle partijen elkaars verantwoordelijkheden respecteren. Business netwerken overleven bij de gratie van een gemeenschappelijke platform, een alom gewaardeerd merk. De achterliggende organisatie voorziet klanten, partners en ontwikkelaars van een tijdloos instrument om gezamenlijk te innoveren en sneller producten en diensten te leveren, kostenbewust en met minder risico´s .
Angelique de Vries, managing director van SAP Nederland