Managed hosting door True

Column

Tekort aan mainframe-experts baart zorgen

 

Branchevereniging ICT-Office heeft onlangs een tekort van negenduizend hoogopgeleide IT-professionals voorspelt in 2010. Niet iedereen is het met deze uitspraak eens. Toch denk ik dat de cijfers een realistisch beeld geven. Zeker als we ons op het gebied van mainframe-personeel begeven.

Zijn bedrijven zich reeds bewust van het nijpende tekort aan mainframe-experts? Ja en nee. Ja, omdat het fenomeen zeker niet nieuw is. Nee, omdat weinig organisaties plannen hebben opgesteld om het tekort op te gaan vangen. En deze organisaties gaan het in de komende jaren nog zwaar krijgen.

De vraag naar geschoold mainframe-personeel stijgt nog steeds. Ondanks alle sombere berichten van de afgelopen jaren over het naderende einde van het mainframe. Onderzoek heeft aangetoond dat zeventig procent van alle informatie waarmee bedrijven werken op mainframes staat. Wereldwijd. Helaas blijken er veel te weinig mainframe-experts beschikbaar te zijn. Dit wordt in de toekomst alleen nog maar erger doordat veel mainframe-personeel binnen niet al te lange tijd met pensioen gaat. We weten inmiddels ook dat steeds minder jongeren een informaticaopleiding willen volgen. Sterker nog, de meeste informaticestudenten hebben nog nooit van het mainframe gehoord.

ICT-Office zegt dat organisaties hierop reageren met meer offshoring, kennismigranten en het afslaan van werk. Dit laatste betekent natuurlijk ook het afslaan van omzet en dus winst. Geen optie dus, naar mijn idee.

Gelukkig zijn er nog bedrijven zoals IBM die investeren in het vereenvoudigen van hun mainframe. Organisaties als Unisys hebben echter weinig gedaan aan vernieuwing. Hoe lossen we het personeelstekort voor de gebruikers van deze mainframe-systemen dan op? Een optie is het migreren van mainframe-applicaties naar meer open platformen en technologieën. Hierdoor verkrijgen organisaties de vrijheid om over te gaan op open standaarden. De hierbijbehorende arbeidsmarkt kenmerkt zich niet door krapte, maar functioneert normaal. Bijkomend voordeel is dat bedrijven met deze migraties hun bestaande investeringen kunnen beschermen, moderniseren en uitbreiden.

Erik van Rikxoort,
CEO van Asysco

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2250418). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.