Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Uit de planning

 

Jacob Spoelstra

Ik hoorde laatst een NS-topman het volgende zeggen: ‘Wij staan met Nederland in de top drie van landen waar de treinen het beste op tijd rijden.’ Ik denk dat hij nog gelijk heeft ook. Maar de NS speelt natuurlijk vals. Zodra er ook maar één sneeuwvlokje dreigt te vallen dan passen ze de dienstregeling aan.

Ja, zo kan ik het ook. Om negen uur afspreken en dan om kwart voor negen opbellen met de mededeling dat je pas om half twaalf komt. En als je dan eindelijk om vijf voor half twaalf binnen komt stappen, dan zeg je: ‘Zo, mooi op tijd!’

Geld over de balk

Ict-projecten zijn net de dienstregeling van de NS. Je weet dat ze vertraging oplopen, alleen niet hoeveel. Sommige projecten worden al gekscherend ‘Fyra’ genoemd omdat ze nooit afkomen. De gemeente Den Haag heeft er iets op gevonden. Ze hebben een speciale website in het leven geroepen waarop de burger kan monitoren hoeveel geld er binnen de planning over de balk wordt gegooid.

Je kunt dus live volgen hoe de ict-trajecten verlopen. De reden waarom ik dit als burger wil, ontgaat me want het zijn allemaal interne ict-projecten. Waarom zou ik als burger precies op de hoogte moeten zijn of burgerzaken al met Office 2010 werkt of niet? Wat maakt mij dat uit? Wat mij betreft werken ze met nog op hun 386-computer met WP 5.1. Ik zou liever een dashboard willen hebben waarmee ik precies kan volgen waarom het verlengen van een paspoort vijf dagen moet duren. Terwijl als je 46 euro extra betaalt, dan duurt de procedure bij de gemeente Den Haag ineens slechts twee dagen. In elk ander land noemen we dit corruptie, in Den Haag noemen ze dit de spoedprocedure.

In bochten wringen

Maar het dashboard is natuurlijk niet voor de burger. Het dashboard is er om de externe leverancier onder druk te zetten. Deze zal zich in allerlei bochten wringen om de planning te gaan halen. Of ,net als bij de NS, als het een beetje dreigt tegen te zitten de omstandigheden de schuld geven en de planning zelf gaan aanpassen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4681620). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.