We kunnen bijna beginnen met vaccineren. Het vaccin is goedgekeurd, de mensen zijn opgeleid en de infrastructuur is geregeld. Maar volgens Hugo de Jonge is het onverantwoord om nog dit jaar te beginnen want het ict-systeem is nog niet klaar. Serieus: wachten we daarop? Over welk ingenieus ict-systeem hebben we het eigenlijk?
Het hoeft toch niet zo moeilijk te zijn? Het kan in Excel. Je maakt drie kolommen: een voor het Burgerservicenummer, een voor de datum vaccinatie en vervolgens een voor welk vaccin erin is gespoten.
Kladblok
Maar het kan nog makkelijker. Pak een kladblok en pen en zet daar alles in. Geef vervolgens de gevaccineerde een stenciltje mee met een stempel erop. Een paar weken later mag de gevaccineerde met het stenciltje terugkomen voor de tweede prik en dan krijgt hij nog een stempel. Toen de Schotse arts-bacterioloog Alexander Fleming in 1928 het eerste bruikbare antibioticum ontdekte, zei men nadat men uitgejuicht was, ook niet: nu nog wachten op het ict-systeem en dan kunnen we beginnen met uitdelen.
Naast dat het ict-systeem nog niet klaar is, is het, volgens minister De Jonge ook nog niet gekoppeld aan de systemen van de GGD, huisartsen, het RIVM en instellingsartsen. En ik denk dat het ook heel verstandig is om ook hier niet op te wachten, want we kennen allemaal de historie van het elektronisch patiëntendossier.
Niet in gebruik nemen
Kort samengevat. In de tweede week van januari beginnen we met vaccineren (wat superknap is overigens!) en als we ons best doen zijn we dan tegen de zomer klaar. Dat zal ongeveer precies het moment zijn dat ook het ict-systeem klaar is. Dat ict-systeem hoeven we dus niet meer in gebruik te nemen. En dat is mooi want dat scheelt ons ook weer een parlementaire enquête.
Overigens wil ik wel even benadrukken dat we niemand moeten verplichten om zich te laten vaccineren. We hebben ook nog nooit iemand verplicht om antibiotica te gebruiken.
Lees ook