Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Machtige geldmachine

 

Het machtigste bedrijf ter wereld bestaat twintig jaar: Google. Ze hebben weliswaar geen monopoliepositie maar zijn ze veruit de meest gebruikte zoekmachine. Er zijn nog wel andere zoekmachines die het proberen zoals Bing. Maar Bing is vooral irritant omdat het op één of andere manier zichzelf naar voren schuift als jouw favoriete zoekmachine terwijl jij al honderd keer hebt aangegeven ‘ik wil gewoon googelen’. Het is alsof je een vraag aan iemand stelt en ineens komt er zo’n irritant meisje met twee staartjes die roept: ‘ik weet het, ik weet het’.

Ik las van de week dat de naam Google verwijst naar ‘Googol’, het getal één met honderd nullen, wat volgens Google symbool staat voor de enorme hoeveelheid aan data die de zoekmachine verwerkt. Ik denk dat de één met honderd nullen symbool staat voor het bedrag aan advertentie-inkomsten wat ze elke maand ontvangen. Google is natuurlijk niet een zoek- maar één grote advertentiemachine. 

Googelen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en standup-comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Google heeft ook niet de antwoorden op jouw vragen. Ze wijst aan wie de vraag mag beantwoorden. Waarom presenteert Google, als je een simpele vraag stelt, twaalf miljoen resultaten? Je gebruikt er hooguit drie. Alsof je ineens een 24-delige encyclopedie in je schoot krijgt geworpen met de opmerking ‘het antwoord staat op de eerste pagina’. Je gebruikt niet eens de drie beste resultaten, maar de drie sites die het meest hun best hebben gedaan om hoog in de Google-ranking te komen. Het erge is, je gelooft Google. Eigenlijk zou er een onafhankelijke zoekmachine moeten zijn die ook aangeeft: deze website klopt.

Informatie is macht zeggen ze altijd. Nee informatie verstrekken is macht. En dat lukt ze heel aardig. Googelen is inmiddels een werkwoord. Weliswaar een werkwoord wat niet te vervoegen valt want wat is het: ik googel, hij googelt? Of is het op z’n Engels: ik google, hij googled? Het is het eerste. Tenminste ik heb ’t even gegoogeld. Dus het klopt. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6446879). © Jaarbeurs IT Media.

6,8


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.