Managed hosting door True

Meten is weten, mits…

 

‘Meten is weten, mits je weet wat je meet’, dat was de stelling vroeger bij ons op school. Wij leerden hoe wij met behulp van meetaparatuur fouten konden opsporen in de electronica. Nu, vele jaren later, denk ik nog regelmatig terug aan deze stelling.

Wekelijks kom je in contact met organisaties die alles weten van hun eigen bussiness. Men kent de sales statistieken en managementinformatie wordt periodiek opgehoest uit de meest fantastische applicaties.

Het zijn de IT-afdelingen die voor de bussines deze applicaties installeren en beheren zodat het management de organisatie kan sturen. Opmerkelijk is dat veel van deze geoliede organisaties zelf nauwlijks hun eigen IT-omgeving monitoren, laat staan managementrapportage aanleveren. Wel bijzonder toch? Bij de timmerman klemt de deur en bij de IT'er is er geen overzicht over systeemstatussen, up time, responsetijden en connectivity. Terwijl juist de complexiteit van de hedendaagse techniek toeneemt.

Dankzij virtualisatie wordt de gemiddelde serverruimte weer overzichtelijk. Virtualisatie draagt bij aan consolidatie en beschikbaarheid. Met technieken als vMotion schuiven virtuele machines vrolijk van de ene host naar de andere. Dit dankzij technieken als Distributed Resource Scheduling. Maar wat weten wij nu eigenlijk van die host? Wat is de status van de harddisks? Alles OK of draaien we al maanden op de mirror disk zonder het te weten? Switches redundant uitgevoerd, werken ze allebei? Helaas merken we bij een fail-over pas dat de andere unit al was overleden. Vroeger wist je dat als er een ledje rood knipperde, er een probleem was op die server. Nu betekent het dat het probleem ligt bij de fysieke host, maar op welke systemen heeft dat impact? Hoe zit het met onze responsetijden in het netwerk? Wat weten we van de latency over onze WAN-verbindingen? Hoe staat het met de responsetijden van onze database server? Hoe snel is de applicatie server? Wat is de load van al deze systemen? Kunnen we nog makkelijk opschalen? Zit de bottleneck nu in de fysieke host of in de virtuele machine?

Kijk eens in de spiegel en vraag jezelf af hoe het bij jou is geregeld. Zeg eens eerlijk, wordt het nu niet eens tijd dat we onze eigen automatisering gaan managen, zodat technische informatie eenvoudig wordt omgezet naar informatie om de organisatie te sturen?

Gert-Jan ten Pierick
General Manager bij UFS

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2586441). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.