Managed hosting door True

Column

Een Ferrari in een fietsenhok

 

De computerruimte is het middelpunt van bedrijfskritische processen. In deze ruimte doen tientallen servers en apparaten voor dataopslag 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar hun werk. Geen enkel bedrijf kan zich permitteren dat deze ruimte stilvalt. Toch gebeurt maar al te vaak dat een computerruimte vol kostbare apparatuur is opgebouwd uit systeemwandjes of platen van gipskarton, vergelijkbaar met een Ferrari parkeren in een fietsenhok.

Een oud archief of voormalig kantoor wordt zonder veel bouwkundige maatregelen ingericht als computerruimte. Als de bouwkundige bescherming van de computerruimte onvoldoende is, dan staat deze bloot aan grote risico's. Zo is brand - de hitte, de rook en het bluswater - een van de externe oorzaken verantwoordelijk voor meer dan vijftig procent van de uitval van computersystemen.

Ook bij nieuwe projecten gaat het vaak mis, hoofdzakelijk doordat architecten en adviseurs zonder specifieke kennis van it-omgevingen hiervoor worden ingezet. In de praktijk blijkt telkens weer dat er geen aandacht is voor de fysieke bescherming van deze ruimte. En dan laat ik de digitaal opgeslagen gegevens even buiten beschouwing. De waarde daarvan is niet in geld uit te drukken, dus ook niet in Ferrari's. Reden genoeg om eerst wat beter na te denken over de ruimte zelf, voordat deze vol wordt gezet met computerapparatuur.

Het importeren, leveren en monteren van Modular Security Rooms is iets waarmee ik dagelijks druk doende ben. Een Modular Security Room is een hoogwaardig brand-, hitte-, rook- en waterwerend compartiment. Deze wordt veelal ingezet als computerruimte en daar ligt dan ook de link naar uw vakgebied. Vooraf praten met een specialist is tenslotte altijd beter dan later puinruimen.

Bas van Asten
Directeur bij Remtech Nederland

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2246127). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Dat is mijn vader ik wist niet eens dat hij op het internet stond!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.