Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Computer beter dan HR

 

Wie selecteert betere kandidaten: De hr-afdeling of de computer? Het Chinese it-bedrijf Seedlink beweert het laatste. In hun methode selecteert de computer met behulp van kunstmatige intelligente de kandidaten op basis van hun taalgebruik.

Er is altijd veel te doen over het selecteren van de juiste kandidaat. Vooroordelen en discriminatie liggen al snel om de hoek. Vandaar dat er een groep mensen is die pleit voor anoniem solliciteren. Anoniem solliciteren werkt alleen als iedereen anoniem solliciteert. Als anoniem solliciteren een keuze is, krijg je dat men cv’s ontvangt van Henk de Vries, Jan Dijkstra en een anonieme Turk. Rara wie wordt er uitgenodigd? De anonieme Turk natuurlijk, want zowel Henk de Vries als Jan Dijkstra zijn boven de vijftig.

Muf ruikende mensen

Ik stond vorig jaar op een arbeidsmarkt om frisse, actieve vijftigplussers voor een ict-functie te interesseren. Dan let je niet alleen op het cv, maar ook op het uiterlijk. Ik heb nog nooit zo veel muf ruikende mensen bij elkaar gezien. Het sneeuwde roos.

De Chinezen beweren nu dat je niet op basis van je uiterlijk of het bij elkaar gejokte cv moet selecteren, maar op basis van taal. Men stelt kandidaten online drie vragen. De computer vergelijkt vervolgens de antwoorden en het taalgebruik van de kandidaat met die van succesvolle werknemers binnen het bedrijf. Als je antwoorden overeenkomen met die van de succesvolle werknemers dan word je aangenomen.

Andere prutsers

Dus men vraagt bijvoorbeeld: ‘Wat spreekt je aan in deze functie?’. En dan antwoord jij met: ‘Wat is ‘deze’?’. Dan word je dus aangenomen omdat die goede systeembeheerder, die al jaren bij je werkt, dat ook altijd zegt. De uitkomst schijnt voor 85 procent te voorspellen of iemand bij een functie past en succesvol zal zijn. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je al succesvolle mensen in je bedrijf hebt werken. Anders wordt de kandidaat vergeleken met al die andere prutsers die nu al vier jaar Agile proberen te werken.

Ik blijf het opmerkelijk vinden dat we eigenlijk de computer beter kunnen vertrouwen dan ons eigen gevoel of onze ogen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5994087). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.