Managed hosting door True

Virtualisatie; magisch of maagzweer?

 

Virtualisatie. Het lijkt bijna een toverwoord, een magische oplossing voor diverse ICT-knelpunten. In veel gevallen biedt virtualisatie van de ICT-omgeving een oplossing voor problemen die voorheen onoverkomelijk leken. Besturingssystemen kunnen door virtualisatie samengebracht worden waardoor de productiviteit vergroot wordt. Maar veel bedrijven verliezen uit het oog dat virtualisatie niet enkel de oplossing is, maar ook het middel. En hierin schuilt een gevaar als de server crasht.

Door de toename in virtuele omgevingen en fysieke fouten of fouten in het besturingssysteem tijdens configuraties, is het aantal recovery-aanvragen voor virtuele omgevingen toegenomen. Een crash van dit type systemen kan extra destructief zijn gezien de grote hoeveelheid waardevolle gegevens op één systeem. Het identificeren van de oorzaak en de daaropvolgende recovery is daardoor erg complex. Het is mogelijk, maar het vergt kennis en kunde waar niet ieder willekeurig data recovery-bedrijf over beschikt.

En dan is er nog het punt van dataverwijdering. Veel bedrijven denken dat alle gegevens op een (virtuele) server na het deleten van de files of het formatteren van de schijf verdwenen zijn. Niets is minder waar. Uw bedrijfskritische gegevens zijn voor een slimme dief altijd nog te kraken. Enkel met speciale data erasure-software of door de schijf in een Degausser te plaatsen - een apparaat met een sterke magneet die gegevens permanent verwijdert - worden gegevens voor altijd verwijderd.

Voordat een bedrijf besluit zijn ICT-omgeving te virtualiseren, moet het dus duidelijk in het bedrijfsplan hebben staan hoe deze virtuele omgeving hersteld wordt in geval van een crash. Daarnaast moet het richtlijnen bieden over hoe bedrijfskritische gegevens voor altijd verwijderd worden. Alleen dan zal de virtualisatie binnen het bedrijf aanvoelen als een magische verbetering. Zonder dit vangnet is er een flinke kans dat de nasleep van een crash of het afdanken van een server grotere maagzweren oplevert dan de gebeurtenis zelf.

Jaap Jan Visser
country manager Kroll Ontrack Nederland

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2723636). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.