Managed hosting door True

Spoelstra Spreekt: Kunstmatige tunnelvorming

 

Jacob Spoelstra

Volgens Amnesty International discrimineren de algoritmes van de Belastingdienst. De algoritmes zouden bij het afwijzen van de toeslagen etnisch hebben geprofileerd. Ik heb de algoritmes niet bekeken, maar ik denk dat ze gelijk hebben en dat de algoritmes hebben gediscrimineerd. Dat is namelijk het doel van een algoritme. Als je de vraag stelt ‘Zullen we gebruik maken van algoritmes?’, dan stel je eigenlijk de vraag ‘Zullen we gaan discrimineren?’. Het kan nu nog.

Een algoritme stimuleert bij dezelfde kenmerken om dezelfde vervolgstappen te nemen. Het algoritme gooit allemaal kenmerken op één hoop en koppelt daar voor die hele groep een gevolg aan. Of zoals ze dat in de Dikke van Dale noemen: discriminatie. Wat als de rechtbank ook gebruik gaat maken van algoritmes? Je bent dan niet meer schuldig tot het tegendeel is bewezen, je bent dan schuldig omdat degene die op jou lijkt ook schuldig is.

Onzinnige complottheorieën

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

We moeten misschien ook een keer stoppen om algoritmes ‘kunstmatige intelligentie’ te noemen. Het is kunstmatige tunnelvorming. Kijk maar eens naar social media. En of dit nu Facebook, Twitter of LinkedIn is, dat maakt niet zo veel uit. Als je een paar keer op nepnieuws klikt, dan denkt het algoritme dat deze persoon blijkbaar totaal niet geïnteresseerd is in de waarheid. Vervolgens word je volgestopt met de meest onzinnige complottheorieën.

Wat het algoritme eigenlijk zou moeten doen, als het inderdaad lerend vermogen zou hebben, is zodra iemand op nepnieuws klikt diegene ter compensatie even een paar feitjes voorgeschoteld krijgt. Of ja een paar? Eigenlijk net zo veel tot hij wel gevaccineerd is.

Geen goed idee

Maar ja, dat is natuurlijk als ik het algoritme zou schrijven. Los van het feit dat ik niet eens de instellingen van mijn tv kan programmeren, zou dit natuurlijk niet een heel goed idee zijn. Iedereen zou dan reageren zoals ik. Daar zou denk ik niet alleen Amesty International tegen zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7264895). © Jaarbeurs IT Media.

8,2


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.