Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Nooit voorop lopen

 

Estland schijnt voorop te lopen. Niet alleen in het drinken van spiritus maar ook op het gebied van digitalisering. Nu is Estland niet echt een land waar je achter aan gaat lopen. Zo heeft Skoda de reclameslogan ‘Volg de Skodarijder’ maar dan kom je ook niet in de meest hippe buurt terecht. Je moet ook nooit voorop lopen.

De eerste soldaten worden altijd neergeschoten. Als je wilt zien of het ijs dik genoeg is, heb je een dapper iemand nodig die tegelijk ook niet al te slim is. En diegene moet natuurlijk wel enig gewicht hebben anders heb je er nog niks aan.

Nu is het voor ons wel prettig dat Estland voorop loopt. Wij kunnen namelijk leren van hun fouten. Zo konden duizenden burgers in Estland dit weekeinde geen online zaken meer regelen omdat er een beveiligingslek moest worden verholpen in hun digitale identiteitskaart. Wat we hier van kunnen leren? Dat digitale zaken net zo lastig te beveiligen zijn als niet digitale zaken. Hoe erg je ook je best doet, je kunt niet alles beveiligen tegen criminelen. Je kunt het ze hooguit moeilijk maken. Maar dat geldt net zo goed voor het papieren identiteitsbewijs. In de oorlog konden ze dat al namaken met een rol wc-papier en een stencilapparaat.

Sleepwet

Wat je er ook van kunt leren? Dat je de overheid de juiste middelen moet geven om zo goed mogelijk op te sporen en te straffen. Je moet de mensen die opsporen ook de middelen geven en het liefst betere en mooiere middelen dan de criminelen. Als de crimineel vlucht in een Porsche en jij rijdt er achteraan in je Ford Focus, dan kun je wel een zwaailicht op je dak zetten, maar ik zou een helikopter gaan bellen want jij gaat het niet redden.

Daarom ben ik ook voor een sleepwet. Misschien niet per se de komende sleepwet, maar de overheid mag best wat middelen in handen krijgen om criminelen en terroristen voor te zijn. En natuurlijk gaat dat ook mis. Daar durf ik spiritus op in te nemen. Kunnen ze in Estland niet eerst even proefdraaien met die sleepwet?

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6240961). © Jaarbeurs IT Media.

4,7


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.