Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Wilders-computer

 

Er gaat een soort Wilders-computer komen: de computer die typt wat wij denken. Dat de computer kon typen doordat we tegen een scherm praten, wisten we al, maar het gaat straks ook mogelijk worden om door alleen te denken iets aan een computer door te geven. De laptop wordt dan een soort medium. ‘Ik krijg de letter r binnen.’

Bezoekers van Lowlands hebben de eer om het uit te proberen. Onderzoekers van de Radboud Universiteit testen op dit festival een techniek waarmee computers worden aangestuurd op basis van hersenactiviteit. Nu weet ik niet of Lowlands nu direct een omgeving is waar heel veel hersenactiviteit wordt verwacht. Ik weet ook niet wat je als onderzoeker hebt aan een scherm waar alleen het woordje ‘ibuprofen’ op staat. Er wordt op Lowlands ongeveer net zo veel gedacht als gedoucht. En dat is, kan ik uit eigen ervaring vertellen, bijzonder weinig. Maar als iedereen dat maar doet, is er natuurlijk niks aan de hand.

Nergens aan denken

Toen ik het bericht las, was het eerste wat ik dacht: wat een nachtmerrie dat de computer jouw gedachtes zo maar op een scherm zet. Als alles wat ik denk op een beeldscherm zou verschijnen dan zou ik worden opgepakt. Dat je vrouw ook niet meer aan je hoeft te vragen ‘waar denk je aan?’, maar dat ze dit gewoon op haar laptop kan lezen. En dat ze dan ook nog denkt dat haar laptop kapot is omdat ze een leeg scherm ziet. Mannen kunnen dat. Aan niks denken. Daarom kijken we af en toe ook zo gelukkig. Dan denken we even aan niks.

Eindelijk luisteren

Ik dacht ook dat het vooral de bedoeling zou zijn dat de computer voor mij dacht en niet andersom. Ik denk ook met spelfouten, dat is super gênant. En daar komt nog een keer bij, als we het over privacy hebben, dat de overheid dus ook bij al je gedachten kan. Aan de andere kant, misschien gaan ze dan eindelijk ook eens luisteren.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6167249). © Jaarbeurs IT Media.

7,3


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.