Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Wie is de schuldige?

 

Als mensheid geven we graag een ander de schuld. Adam gaf Eva al de schuld dat zij de appel aan hem had gegeven en Eva gaf vervolgens de schuld aan de slang. We moeten iemand of iets de schuld geven. Dat kan zelfs een stad zijn (‘Het is de schuld van Den Haag!’), of zelfs een heel continent (Het is de schuld van Europa!).

Kinderen geven elkaar ook altijd de schuld. Van de week was de chocolademelk ineens op. ‘Ik heb ’t niet opgedronken’ zei mijn jongste dochter met de chocolademelk nog om haar mond en haar zusje die ernaast zat en net haar mond afveegde: ‘Ik ook niet’.

Wie is aansprakelijk?

Ik was van de week bij een event waar het gebruik van robots in het dagelijks leven centraal stond. Ook daar stond de vraag centraal ‘Wie geven we de schuld als er iets mis gaat?’. Wie is aansprakelijk voor een fout bij de robot? Degene die hem gemaakt heeft of degene die te lui was om de activiteit zelf uit te voeren?

Zelf neig ik heel sterk naar de eerste. Als er slechte koffie uit de automaat komt, is het toch ook niet de schuld van degene die het knopje heeft ingedrukt? Tenzij diegene het verkeerde knopje heeft ingedrukt. Sterker nog, als de fabrikant niet instaat voor de kwaliteit van zijn producten wil ik het product niet eens hebben. Maar er is natuurlijk geen fabrikant van zelfrijdende auto’s die verantwoordelijk wil zijn voor doden in het verkeer. Wij zelf gek genoeg wel. Misschien gaan we dankzij de zelfrijdende auto wel tot de conclusie komen dat autorijden eigenlijk veel te gevaarlijk is.

Vertrouwen

In de financiële sector doen ze dit veel makkelijker. Daar zetten ze er gewoon bij ‘resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst’. Daar worden producten dus vooral op basis van vertrouwen verkocht. Misschien is dat het wel. Misschien vertrouwen we robots nog te weinig. En de producenten daarvan ook.

Blijft natuurlijk de vraag over: Wie heeft nou de chocolademelk opgedronken? Ik denk dat het een radicale Moslim was. Dit laatste is natuurlijk een verspreking van mij.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5967447). © Jaarbeurs IT Media.

7


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.