Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: In principe gratis

 

Ik moest wel lachen om de reacties op het feit dat IBM open source-partij Red Hat voor 34 miljard dollar heeft overgenomen. De open source-community; dat is toch een soort hippiegemeenschap van mensen met idealen. Maar het nadeel van een hippiegemeenschap is dat er altijd één iemand tussen zit die er met het gezamenlijke huishoudpotje vandoor gaat. Van de oorspronkelijke hippies zijn er toch ook een aantal achter gekomen dat het ook ideaal is om in een dikke BMW te rijden. Steve Jobs was ook een hippie en heeft daar toch een behoorlijke stuiver aan over gehouden.

Red Hat is gespecialiseerd in de distributie en het onderhoud van besturingssysteem Linux. Deze software werkt op basis van open source. Dit betekent dat het besturingssysteem, anders dan bijvoorbeeld Windows of Mac OS, ‘in principe’ gratis is en dat gebruikers zelf aanpassingen mogen doen.

In principe

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en standup-comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Het zit hem in de twee woordjes ‘in principe’. Overal waar je ‘in principe’ voor zet, daar bedoel je eigenlijk het tegenovergestelde mee. ‘In principe’ heb ik geen hekel aan buitenlanders. ‘In principe’ zou die het moeten doen. ‘In principe’ is deze Skoda een auto. Dus als iets ‘in principe’ gratis is, dan moet je meestal je portemonnee trekken. Maar dat is ‘in principe’ natuurlijk geen probleem.

De open source-community is nu bang dat het management van IBM veel te veel gedreven is door financiële resultaten. Dezelfde mensen waren denk ik even vergeten dat Red Hat een beursgenoteerde onderneming is. Daar is natuurlijk ook ‘in principe’ niks mis mee, maar een beursgenoteerde onderneming is natuurlijk geen filantropische instelling. Ook wel wrang, want wat zien al die ontwikkelaars die belangeloos aan Linux gewerkt hebben terug van die 34 miljard dollar?

Verkocht aan de duivel

En natuurlijk is Red Hat verkocht aan de duivel. Iedereen die veel te veel geld voor je betaalt, gaat je misbruiken. Die 34 miljard dollar zal terugverdiend moeten worden. Door wie? Ik gok op de hippies.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6504148). © Jaarbeurs IT Media.

7


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.