Managed hosting door True

Column

Overheid, zet meer vaart achter open source

 

Onlangs maakte IDC bekend dat de open source-markt tot 2011 zal verdrievoudigen. Deze toename van ongeveer 26 procent per jaar is behoorlijk. Waar komt die groei vandaan? Prijs zal een groot deel van de kopers overhalen, maar ook het open karakter, flexibiliteit in ontwikkeling, de interne ontwikkelingen in organisaties en de rol van de overheid lijken hun steentje bij te dragen aan deze ontwikkeling.

Ook overheidsorganen kiezen steeds vaker voor het gebruik van open source-software (OSS). De ontwikkeling komt hierdoor in een stroomversnelling. Door de vraag zullen ook de zakelijke aanbieders mee moeten in deze ontwikkeling. Daarnaast wordt OSS steeds vaker in complexe situaties ingezet, waardoor de software steeds verder ontwikkeld kan worden.

Daarnaast ontwikkelt de overheid zelf open source-oplossingen. Voor zover ik weet heeft de gemeente Den Haag bijvoorbeeld de DigiD-gateway onder een open source-licentie beschikbaar gesteld. Dit zorgt ervoor dat de discussie over de veiligheid van bijvoorbeeld DigiD een andere dimensie krijgt. De vraag is niet meer hoe veilig de implementatie van DigiD is (want die is voor iedereen te verifiëren), maar hoe deze verbeterd zou kunnen worden.

Hoe meer de overheid open source-software stimuleert en daarbij zelf ontwikkelt, hoe sneller de ontwikkelingen kunnen gaan. Als een gemeente een systeem ontwikkelt, zou dit vrij beschikbaar moeten zijn voor andere gemeenten. Dit vereenvoudigt het op elkaar aansluiten van gemeentelijke systemen en heeft bovendien een groot voordeel voor de belastingbetaler. Die is er namelijk niet bij gebaat dat iedere gemeente een enorm bedrag kwijt is om weer opnieuw het wiel uit te vinden. Ontwikkelen van uitbreidingen op de code kan dan publiek aanbesteed worden.

De initiatieven van de overheid zijn dus goed, maar de overheid moet er meer vaart achter zetten. Mijns inziens zijn er genoeg interessante projecten gaande die zich hiervoor lenen. Te denken valt aan het Elektronisch Kind Dossier, waar iedere gemeente mee aan de slag zal gaan.

Janno de Wit
Software ontwikkelaar bij HintTech

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2017695). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.