Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Sterf automatisering sterf

 

Jacob Spoelstra

Alexander Klöpping wil het telefoonboek weg hebben. Klöpping is een zelfbenoemd ict-expert die af en toe in 'De wereld draait door' een nieuwe app of Windows-versie mag toelichten, waarbij hij dit met een enthousiasme doet alsof je met die app de schulden in Griekenland kunt aflossen.

Deze Alexander heeft de url sterftelefoongidssterf.nl geregistreerd en laat deze doorverwijzen naar de opzegpagina van De Telefoongids. Hij wil het ongevraagd verspreiden van telefoonboeken stoppen. Papierverspilling, vindt hij. Vroeger bij het tv-programma 'De sterkste man' gingen krachtpatsers telefoonboeken kapotscheuren. Dit zie ik Alexander nog niet zo snel doen.

Leuk hotelletje

Maar er is gewoon nog een generatie die alles op papier wil. En waarom dat is, weet ik net als Alexander ook niet. Vorig weekend zijn we een weekendje weg geweest. Dus had ik via internet een leuk hotelletje geboekt. Ik had al mijn gegevens ingevuld op de website van de boekingssite en toen ik aankwam bij het hotel hoefde ik alleen maar mijn naam te noemen. De receptioniste zei: 'Inderdaad, ik zie hier dat u hebt geboekt.'

Het eerst volgende wat ze deed was mij een stel formulieren geven met het verzoek of ik al mijn gegevens hierop wou invullen. Ik zeg 'maar die hebben jullie al'. 'Ja, maar we willen ze ook nog even op papier, dat is wel zo handig', zegt ze. Nee, dat is niet handig! Maar als jij ze graag wil hebben, doe dan even Shift-F7, muts! Dit laatste dacht ik natuurlijk alleen, want ik wou er ook nog slapen. Ik kreeg nog een kopietje van mijn eigen gegevens ook, voor het geval ik mijn eigen achternaam zou vergeten.

Fotoboeken

Mensen kunnen moeilijk afscheid nemen van papier. Om dit te versnellen moeten we misschien gewoon de belasting op papier verhogen. Ik noem maar iets. Oh, u wilt een printje? Dat is dan 27 euro! Je laat het dan wel.

Mijn vrouw maakt nog heel fanatiek fotoboeken. Dat is later leuk voor de kinderen. Ik vind van niet. Het eerste wat je kinderen namelijk vragen als je de boeken geeft is: 'Leuk, heb je ze ook digitaal?' 30 procent van de Nederlanders wil nog een telefoonboek. Dat zijn dezelfde mensen die ook de gulden terug willen en een petitie gaan tekenen dat Twix weer Raider moet gaan heten. Maar automatiseren zit ons blijkbaar niet allemaal in het bloed. Kijk naar de verkiezingsdebatten. Ze komen met heel weinig ict-oplossingen, maar wel met allemaal loze beloftes op papier.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4555434). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Omdat een papieren telefoon boek nooit offline is, geen stroom meer kost (als je hem eenmaal hebt), geen error 404 geeft, geen investering van minstens 100 euro vraagt voor de benodigde hardware enz...
En makkelijk is als de tafel wiebelt...

Zelfbenoemde ICT goeroe's denken helaas altijd alles te weten, maar vergeten dat niet iedereen de beschikking heeft of de juiste apparatuur en/of daar dan ook nog eens mee om kan gaan.

En Alexander?
Hoe heeft u deze reactie geplaatst? Per post?

Als je je een beetje had verdiept dan wil Alexander Klöpping (toevallig, zelfde voornaam) de telefoongids niet uitbannen, echter het automatisch naar iedereen sturen die er niet op zit te wachten afschaffen.

Als mensen zo nodig nog een telefoongids willen hebben kan dat, maar stuur hem niet meer blindelings naar heel Nederland.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.