Managed hosting door True

Hollebolledatacentrum

 

René Veldwijk, partner bij Ockham Groep

De laatste tijd heb ik veel blogs geschreven over de falende overheid, ook voor Computable. Maar alleen daarover schrijven is niet goed voor mijn imago. En mijn scheermes is zo scherp.

U moet namelijk weten: ik ben ict-consultant maar eigenlijk econoom. Ik functioneer prima als ict-consultant met als basis een klein setje van basisprincipes en redeneermechanismen. Die basisprincipes ontleen ik aan briljante mensen, mijn helden. Een zo’n held is Alan Turing (ja, van de film). Turing bewees dat alle computers (of computerconfiguraties) elkaar kunnen imiteren. Computers kunnen meer opslagcapaciteit en rekenkracht krijgen maar principieel niets nieuws doen. Elke keer als er een hype langskomt - distributed database, client-server, datacenters, de cloud, enzovoorts - haal ik Turing van stal om onzin te elimineren. Soms blijft er dan niets over.

Isaac Asimov, de science fiction-auteur, is een andere held van mij. In sommige van zijn mid-twintigste-eeuwse verhalen schrijft hij over computers. Logisch nadenkend stelt hij zich een toetsenbord en een beeldscherm voor, verbonden met één reusachtig computerbrein. Turing maakt het niet uit, maar centralisatie van dure computercapaciteit is gewoon zo vreselijk logisch.

Mijn eerste ict-werkgever in 1986 was Raet, heldenvrij maar eens de koning van het centrale rekencentrum. Had ik mijn collega-mainframeboeren verteld dat het pc-lan/wan en de (fat) client-server architectuur op komst was dan was ik subiet de deur uitgewerkt – en terecht. Nu, dertig jaar later, wint de logica weer terrein, nadat honderden miljarden zijn uitgegeven aan dwaalwegen. Ik herinner mij nog die bijna huilende ict-directeur van een kleinere bank die mij vertelde dat de besparingen van client-server toch tegenvielen. Na vervanging van alle domme terminals door IBM PS/2 clients waren de ict-kosten zomaar 40% gestegen! Ach, de jaren ‘90.

Laten we eens (ver) vooruit kijken. Krijgen we op een dag die ene Asimov-superserver? Onze overheid zou het graag willen maar is het nog wel nodig? Rekenkracht is bij spotgoedkope hardware geen issue meer en opslagcapaciteit wordt ook gratis. We hoeven vanuit kostenperspectief dus geen  centraal rekencentrum. Desondanks blijft het hollebolledatacentrum een logisch perspectief. Waarom? Vanwege superheld Albert Einstein die postuleerde dat informatie nimmer sneller wordt overgedragen dan met de lichtsnelheid (c = 300.000.000 m/s).  Zolang er geen wormgaten worden ontdekt is het logisch om gegevensopslag te centraliseren en dat ongeacht de ontwikkeling van de bandbreedte.

'Dataservers aller landen: verenigt u!',zeg ik een held na wiens naam mij ontglipt.

Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 4 van april 2015.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5260110). © Jaarbeurs IT Media.

6,3

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.